Korisnost sustava zaštite dimom do izražaja osobito dolazi prilikom prepada jer se u praksi pokazalo da su ovakvi sustavi u takvim slučajevima učinkoviti -100 posto!

Prije više od 35 godina, daleke 1974., razvijen je, proizveden i pušten u rad prvi sustav zaštite sigurnosnim dimom.

Potreba za ovakvim zaštitnim sustavom pojavila se tada kao odgovor na pitanje zaštite visokorizičnih objekata i u njima pohranjenih vrijednosti. Konkretno, trebalo je zaštititi tadašnje rezerve zlatnih poluga, a svi poznati sustavi zaštite imali su određene manjkavosti koje su predstavljale prevelik rizik. Tada je Concept Engineering ponudio rješenje zaštite sigurnosnim dimom, prvo takvo rješenje u povijesti sigurnosne industrije. Filozofija kojom su se vodili bila je vrlo jednostavna, a funkcionira i danas: „Ono što ne vidiš - ne možeš ukrasti!“ Poanta je napuniti prostoriju gustim dimom u vrlo kratkom roku od 5 do 20 sekundi te time onemogućiti provalnika u daljnjem pokušaju krađe. Tehnologiju su preuzeli i nastavili koristiti vojska, državne službe, važne institucije, kraljevstva itd. Kasnije, tek početkom 90-tih godina 20. stoljeća, pojavili su se i prvi komercijalni sustavi za zaštitu dimom, kada je Concept predstavio liniju “Smoke Screen“ - prvi komercijalni sustav s certifikatom ISO9000. U to su se vrijeme počeli pojavljivati i novi igrači na tržištu poputbelgijskog Bandita ili danskog Smoke Cloaka koji su prepoznali potencijal ovakvog načina zaštite u svijetu sigurnosnog biznisa. Od tada pa do danas ovakvi su sustavi sve traženiji i njihova prednost dolazi do izražaja posvuda gdje uobičajeni klasični sustavi nisu zadovoljavajući.

Napadač u šoku i panici

Mehaničke su barijere podložne fizičkom djelovanju te se često puta vrlo lako unište, a put do plijena tada ostaje slobodan. Alarmni sustavi u nekim slučajevima nisu dovoljni jer je lopovima ponekad potrebno svega nekoliko minuta da otuđe vrlo velike vrijednosti do dolaska prve intervencije. Videonadzor je također mno-go puta beskoristan, osobito ako je, primjerice, pljačkaš bio maskiran, ako je kamera slabe rezolucije i sl. Korisnost sustava zaštite dimom naročito dolazi do izražaja prilikom prepada. U praksi se, naime, pokazalo da su ovakvi sustavi u tim slučajevima učinkoviti 100 posto! Napadač ostaje zatečen i šokiran jer u prvom trenutku uopće nije svjestan što se uopće zbiva. Zato panično bježi prema izlazu, jer daljnje zadržavanje u objektu predstavlja prevelik rizik od dezorijentacije, a time nemogućnosti bijega. Uz to, napadač ne zna je li dim koji ga tako brzo okružuje možda agresivan, omamljujući i sl.

Dim je bezopasan i neškodljiv

Često se postavlja pitanje hoće li napadač biti izazvan i tek tada posegnuti za oružjem i osvetom, jer je to prirodan čin napadnute osobe. Međutim, psihološke su analize pokazale da se svaki čovjek u takvom trenutku ponaša refleksno, tj. intuitivno, te je rezultat takve reakcije primarno – bijeg. Tu tvrdnju potkrjepljuje i činjenica da se u praksi nikada nije dogodilo da je napadač - uslijed djelovanja ovakvog sustava – upotrijebio dodatnu silu. Nadalje, pitanje izazivanja panike ostalih korisnika u štićenom prostoru regulirano je i uređeno na način da se uslijed aktivacije dimne zaštite izdaje glasovno upozorenje sustavom razglasa, kako nema potrebe za panikom i kako je dim koji je nastao bezopasan. Dim koji se stvara doista je bezopasan i neškodljiv, što dokazuju i certifikati ministarstva zdravstva i analize toksikoloških laboratorija diljem svijeta. Naime, riječ je o vodenoj pari na bazi glicerina i deionizirane
vode. Dim je potpuno neškodljiv za udisanje, a neškodljiv je i za opremu, stvari i druge predmete u prostoru.
Zbog vrlo malenih čestica vodene pare od 0,2-2 mikrona, dim se u zraku zadržava dulje vrijeme i nestaje vrlo polagano. To je vrlo bitno kako se počinitelju ne bi ostavila mogućnost povratka i nastavka djelovanja. Postupak deioniziranja vode i upotreba tako obrađene vode umanjuje prianjanje vodenih čestica na površine u prostoru jer čestice nemaju statički naboj pa se stoga ne privlače s ostalim suprotno nabijenim predmetima. Zbog toga proizvođači sustava sigurnosnog dima redovito na svojim proizvodima ističu i ovaj podatak – jamčimo da je dim 100% bez taloga. Kod nekih je proizvoda taj podatak uistinu točan iposjeduju certifikate, a uz to su i osigurani kod osiguravajućih društva na ogromne iznose (do 90 milijuna kuna) ako bi njihovi sustavi korisniku prouzročili štetu. Sustavi zaštite sigurnosnim dimom koriste se već desetljećima u cijelome svijetu, što je najbolji dokaz njihove praktičnosti.

DNK markeri - kad lovac postaje lovina

Možemo zaključiti da je ova vrsta zaštite dosegla visok stupanj tehnološke razvijenosti, ali nekim proizvođačima i dalje na pamet dolaze nove ideje. Tako je, primjerice, spomenuti proizvođač Concept
Smoke Screen nedavno na tržište izbacio novu liniju proizvoda. Osim promijenjenog i uglađenijeg dizajna te tehnoloških poboljšanja novosti su sljedeće: uređaj namijenjen za zaštitu vozila ili plovila - linija “Defender“; prijenosni uređaj za zaštitare prilikom punjenja bankomata odnosno svugdje posvuda gdje je potrebno privremeno korištenje - linija “Guardian“; najzanimljiviji je uređaj koji kombinira dim sa sintetičkim markerom DNK - linija “Predator DNA“.
Vjeruje se da će potonji uređaj donijeti potpunu revoluciju u zaštiti sigurnosnim dimom. To je kombinacija koja na počinitelju ostavlja jedinstven trag DNK, koji ga smješta na mjesto i u vrijeme počinjenja kaznenog djela. Sintetički DNK markeri jedinstveni su poput organskog DNK i dokaz su koji policiji pomaže prilikom uhićenja počinitelja kako bi ga se povezalo sa zločinom i kako bi se pravome vlasniku vratila ukradena imovina. Trag DNK na koži i odjeći počinitelja ostaje prisutan tjednima, ne može ga se lako oprati ni odstraniti pa počinitelj na taj način ubrzo od lovca postaje lovina.


IndigoVision u zaštiti granica

granicni-prijelaz
Osnovan prije dva desetljeća u škotskom Edinburghu IndigoVision je stekao reputaciju vrhunskog proizvođača sustava IP videonadzora s cjelovitom ponudom, od softvera do hardvera, a danas djeluje u 30 zemalja svijeta s mrežom od oko 500 certificiranih partnera.

Dok natržištu postoji bezbroj ponuđača IP video sustava od kojih neki nude samo hardver, a drugi softver, zbog neusklađenosti jednoga s drugim investitori na kraju često dobiju sustav pun problema. Upravo zahvaljujući tzv. end-to-end pristupu razvoja vlastite tehnologije, IndigoVision daje pouzdanost u radu, a sve zato što su softver i hardver razvijeni kod istoga proizvođača. Videorješenja zaštite IndigoVision pokrivaju vrlo širok spektar korisnika, od bolnica, javnih ustanova, kockarnica, sjedišta vlada, željeznice, metroa, zračnih luka, gradova i urbanih zona pa do vojnih baza, granica te objekata kritične infrastrukture poput hidroelektrana, nuklearnih elektrana i dr.

Iskustvo iz SAD-a

Zahvaljujući nabrojanome IndigoVisionovu tehnologiju "VideoBridge " godine 2002.
odabrao je IT odjel američke mornarice (Space and Naval Warfare Systems Center, San Diego) koji je pružatelj IT resursa za potporu vojnih misija i oružanih snaga ratnoj mornarici SAD-a. Za potrebe razvoja taktičkog nadzora i sigurnosti pomoću robota, IndigoVision je razvio minijaturnu verziju komercijalne tehnologije "VideoBridge", a zahvaljujući smanjivanju veličine i povećanju sposobnosti tehnologija je prilagođena za upotrebu u robotici. SSC San Diego već je rasporedio robote opremljene "VideoBridgeom " da patroliraju vojnim skladištima, a mornarica će se i dalje koristiti istom tehnologijom tijekom budućih razvojnih aktivnosti usmjerenih na primjenu IT tehnologije za nacionalnu sigurnost. "Za jedan od naših prvih velikih američkih nastupa, nismo mogli naći boljeg partnera od SSC San Diega" rekao je Oliver Vellacott, izvršni direktor IndigoVisiona.

SSC San Diego zadužen je za razvoj tehnologije prikupljanja, prijenosa, usmjeravanja, prikazivanja i upravljanja podacima bitnim za pomorske operacije. Kao dio tih napora, SSC San Diego održava istraživačke i razvojne programe koji obuhvaćaju širok raspon disciplina, uključujući elektrooptiku, podvodnu akustiku, inženjering psihologije, robotiku, umjetnu inteligenciju, mikroelektroniku, kemijsku oceanografiju, te zaštitu okoliša i biološke znanosti, a za sve to koristi se upravo "VideoBridge" za digitalni video i audio prijenos kod robota. Svaki robot sadrži više kamera spojenih na VideoBridge VP604, minijaturnu ploču Video Processor Unit (VPU) koja komprimira i prenosi video sadržaj preko bežične Ethernet mreže, kako bi se na daljinu mogao vidjeti preko ručnog uređaja
VideoBridge kojeg nadzire operater. Nakon razvoja prototipa sustava SSC San Diego sklapa ugovore s tvrtkama za proizvodnju sustava kao što su SAIC, General
Dynamics Robotic Systems, Allied Aerospace Industries i Cybermotion.

"S obzirom na važnost naših napora u američkoj nacionalnoj sigurnosti, moramo pažljivo ocijeniti sve tehnologije kandidata prije prilagodbe i implementacije,"
rekao je Mike Bruch, projekt menadžer SSC San Diega za Man-Portable Robotic System. "U našoj potrazi za malim, integriranim vezama all-digital data/audio/video RF, tehnologija IndigoVisiona izvrsno se uklapa u naše zahtjeve i pruža upravo kvalitetu videa kakav nam je potreban."

Zaštita kanadske granice

Godine 2009. kanadska granična agencija CBSA (Canada Border Services Agency) odabrala je Indigovisionov IP videosustav za nadogradnju 30 kopnenih graničnih
prijelaza s klasične analogne tehnologije na potpuno skalabilnu IP platformu. Poboljšanjem kvalitete video slika CBSA je dobila pomoćni alat za sprječavanje nezakonitih radnji i ugrožavanja sigurnosti prikupljanjem upotrebljivog videa u svrhu dokaza. "S novim HD kamerama službenici Agencije mogu lakše identificirati kritične informacije koje prije nije bilo moguće spoznati ", objasnio je Terry Hoffman, ravnatelj Hoffman & Company Security Management Consultants, organizacije koja je osmislila projekt i provela nadogradnju sustava.

"Oni sada mogu prikazati desetke kamera na više ekrana i analizirati videozapis mnogo brže, što je rezultiralo rješavanjem incidenata u djeliću vremena." Projekt je izveden tako što je 500 dodatnih IndigoVisionovih HD kamera instalirano uz 500 postojećih analognih kamera, koje su spojene na mrežu pomoću IndigoVisionove 9000 serije transmitera. Megapikselna HD kamera provodi ‘stream’ visoke kvalitete H.264 videa na 15 fps. Zbog napredne tehnologije kompresije H.264 i jedinstvene arhitekture, set-up omogućuje obje standardne definicije, HD video stream i snimanje "side-by-side " koristeći pritom standardne IP mreže i opremu. To je agenciji
CBSA omogućilo znatno poboljšati period za čuvanje snimljenog videa, čak i kad se uzmu u obzir povećani zahtjevi za pohranu HD videa.

Trenutačno svaki granični prijelaz ima svoj samostalni sustav nadzora, s praćenjem videa na radnim stanicama koje pogone IndigoVisionov softver "Control Center"
za upravljanje i nadzor, a snimanje se provodi na IndigoVisionove NVR standalone uređaje. Međutim, distribuirana je arhitektura ta koja omogućava gledanje uživo
i pregledavanje snimljenog materijala sa svakog graničnog prijelaza, na regionalnoj ili nacionalnoj razini. "CBSA će ubuduće imati koristi i zbog IndigoVisionova fleksibilnog licenciranja, jer neće morati platiti skupe softverske licence svaki put kad nadoda novu video radnu stanicu ili plaćati za godišnje održavanje nadogradnje", dodaje Hoffman. "To će osigurati da videonadzorno rješenje ostane krajnje vodeće u godinama koje dolaze."

IndigoVision u jadranskoj regij

Tvrtka Sectron iz Makedonije dosad je u našem susjedstvu odradila više važnih projekata s Indigovisionovim sustavima. Više informacija i dojmove o tehnologiji
iz Škotske podijelio je s nama Milorad Krstevski, komercijalni direktor Sectrona. "U posljednjih nekoliko godina odradili smo ukupno četiri projekta. To nije
proizvod koji se može prodavati svakodnevno, već samo na velikim projektima gdje budžet ne pravi veliku razliku. Recimo, 2008. smo za potrebe NATO-summita u Makedoniji postavili 30-ak PTZ kamera i povezali ih na IV encodere i na NVR-ove te sve zajedno centralizirali na nadzorno mjesto za praćenje. Osim toga, za projekt Carine Makedonije instalirali smo 2009. oko 250 kanala IV enkodera (kombinacija od 1, 4, 8 kanalnih enkodera, op. a.). Istodobno smo na Carini instalirali i oko 50 Dedicated Micros DVR-a s kojim smo imali više problema nego s enkoderima IndigoVisiona".

"Za projekt Carine Albanije 2011. godine instalirali smo oko 300 kamera Indigovison koje danas ne rade zbog lošeg održavanja i problematične infrastrukture albanske carine. Kvaliteta slike koju daje IV na visokoj je razini i može se reći da dosad nismo imali priliku vidjeti takvu kvalitetu slike s tom kompresijom. Dosta linkova Carine Albanije su 2 MB i kroz ta 2 MB treba proći 15-20 kamera, uz protok podataka za njihove redovne potrebe. Moje je mišljenje da je IV odličan proizvod, ali za naše tržište može biti adekvatan tek ako imate neki veliki projekt, koji po mogućnosti financira EU i gdje se traži kvalitetan sustav", smatra Krstevski.

Preuzmite članak u .pdf-u


Novi sustav zaštite dimom za banke i novčarske institucije

dim
Tvrtke SG Biro iz Ljubljane i Alarm Centar iz Zagreba potpisale su ovaj mjesec ugovor o distribuciji proizvoda britanskog proizvođača Concept Smoke Screen (CSC) za hrvatsko tržište. Spomenuti je proizvođač s Otoka specijaliziran za uređaje i opremu namijenjenu zaštiti banaka, novčarskih institucija i drugih objekata koji posluju s novcem i vrijednostima.

Alarm Centar do sada je isključivo poslovao kao instalaterska tvrtka, međutim već duže vrijeme razmišljamo o širenju poslovanja. Dugo smo tražili proizvod koji bi mogli distribuirati na domaćem tržištu, tim više što je tržišni segment video nadzora i alarmnih uređaja u Hrvatskoj dovoljno pokriven i 'zasićen', tako da u tome više nismo vidjeli dodatni prostor za širenje. Odlučili smo se naći u nekim specifičnim proizvodima, a distribuciju okrenuti više prema specijaliziranim sustavima tehničke zaštite. Nakon dužeg istraživanja CSS nam je došao kao naručen. Proizvod je jedinstven, ima dobru marketinšku pozadinu, specifičan je i interesantan za tržište sigurnosti Smatramo da se može uklopiti u svaku instalatersku tvrtku koja želi obogatiti svoju ponudu, i time svojim klijentima pružiti više od klasičnih sustava zaštite“, kaže Tomislav Šimac iz Alarm Centra.

“Cilj u Hrvatskoj bio nam je pronaći manju tvrtku koja je spremna uložiti više truda i angažmana na afirmiranju Concept Smoke Screen proizvoda u RH. SG Biro je već ranije pokušao ostvariti distribuciju s jednim većim partnerom iz Zagreba, međutim ta se suradnja vremenom pokazala nezadovoljavajućom. Ciljevi nisu strogo postavljeni, ali očekujemo do kraja godine neke početne rezultate u prodaji, pa ćemo u ovoj godini više raditi na informiranju i upoznavanju tržišta sa CSS-om“, naveo je Aleš Trontelj iz SG Biroa o dogovorenom poslu.

Concept Smoke Screen britanska je tvrtka s tradicijom proizvodnje dugom više od 35 godina. U CSS-u su već na početku svog djelovanja, prije tri i pol desetljeća, dizajnirali i izradili prvi dimni sigurnosni sustav, tada još za zaštitu zlatnih poluga. Kao pioniri na ovome polju zaštite nesumnjivo su postali lider kada su u pitanju najzahtjevnija tehnička rješenja zaštite sustavom dima. Upravo iz tog razloga CSS je prepoznat i odabran od strane Fire Brigade, the Royal Air Force, the US Navy i Atomic Weapons Establishment te mnogih drugih korisnika u svijetu.

U susjednoj je Sloveniji CSS prisutan od 2008. godine, a u međuvremenu je postao sve traženiji, posebice među zlatarima. Dugo vremena trebalo je da ga prihvate vlasnici zlatarskih radnji, radi čega su iz SG Biroa u više je navrata inicirali prezentacije putem slovenskog ceha zlatara, no bez većih rezultata.

“Tek kada su se situacija sa sigurnošću zlatarnica u Sloveniji drastično pogoršala, a u nekoliko slučajeva pljački pale prve ljudske žrtve, u SG Biro javili su se prvi zainteresirani kupci, od kojih su pojedini bili svjedoci pokušaja razbojstava koja su - nasreću - završila bez većih posljedica. Jedni od većih korisnika CSS-a na slovenskome tržištu su benzinske postaje Petrola i OMV-a, čiji su predstavnici uprave suočeni s učestalim provalama i razbojstvima odlučili prekinuti neprestane gubitke upravo uz pomoć sigurnosnog dima“, otkriva nam Trontelj.

Posebno je važno spomenuti kako je dim koji se stvara prilikom aktivacije uređaja u stvari obična vodena para koja je u potpunosti neškodljiva za ljude prilikom udisaja i isto tako bezopasna za opremu ili robu u štićenom prostoru. Prednost CSS-a u odnosu na konkurentske proizvode među ostalim je u veličini čestica vodene pare koje su vrlo malene (svega nekoliko mikrona, op. a.) zbog čega se čestice dulje zadržavaj u zraku.

“To je vrlo bitno iz razloga kada se prostor ispuni dimom, tada je poželjno zadržavanje dima čim dulje u zraku, kako se provalniku ne bi ostavila mogućnost povratka i naknadne krađe do dolaska intervencije. Sigurni smo da će ovo rješenje zaživjeti i na našem tržištu, kao i na ostali tržištima gdje je već odavno prepoznato kao izuzetno učinkovito i korisno. Ovaj sistem ima široku primjenjivost od trgovačkih i uslužnih radnji, pa do banaka i skladišta vrlo vrijedne opreme“, naglašava još Šimac.

Izvor: http://zastita.info


Poslali smo MUP-u 5 pitanja vezanih uz porast broja provalnih krađa u ovoj godini. Pročitajte što smo saznali za vas.

image001

U srpnju ove godine mogli smo pročitati članak u stručnom časopisu Zaštita o značajnome porastu broja provalnih krađa za čak 37,9% u prvih 6 mjeseci ove godine. Također isti se podatak mogao pronaći i na službenim stranicama MUP-a.

Prenosimo vam spomenuti članak:

„Prateći stanje i kretanje kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta, odnosno, kaznenih djela teških krađa provaljivanjem u obiteljske kuće i stanove uočeno je da je na području Hrvatske do 30. lipnja ove godine zabilježeno njih 2030, dok su u istom razdoblju prošle godine zabilježena 1472 kaznena djela takve vrste“, upozoravaju iz MUP-a na povećanje broja krađa i provala.

S obzirom na ljeto i vrijeme godišnjih odmora, a kako je iz navedenih podataka vidljivo da su provale porasle za 37,9 posto (558 kaznenih djela više), policija savjetuje građane „da pripaze gdje pohranjuju svoje dragocjenosti, da ključeve od kuće, stana i poštanskog sandučića ostave osobama od povjerenja , kako bi ih one mogle redovito obilaziti, odnosno prazniti“.(Zaštita)

Pitanja i odgovori koje smo dobili:

1. Možete li nam reći da li je došlo do bitnije promjene u statistici s obzirom na vremenski   odmak?

Da je za prvih jedanaest mjeseci 2012 godine izvršeno 3895 KD (kaznenih djela) provala u kuće i stanove u odnosu na isti period kada je izvršeno 2991 KD je povećanje od 30,2 %, što u odnosu na članak na koji se pozivate predstavlja pad od 7,7 %.

2. Treba li nas zabrinjavati ovakva statistika tj.da li je to pokazatelj jednog trenda uzrokovanog ekonomskom situacijom u društvu i možemo li očekivati porast u idućoj godini?

 Nemoguće je pretpostaviti zbog čega je došlo do porasta provala u kuće i stanove, jer postoji niz čimbenika koji mogu utjecati, kao što su ekonomska situacija, porast vrijednosti zlata na svjetskom tržištu, promjene zakonske regulative i dr.

3. Smatrate li da će se u budućnosti kontinuirano povećavati postotak provalnih krađa i razbojstava uslijed određenih političkih i globalnih promjena u društvu poput ulaska u EU?

Na ovaj upit također je teško odgovoriti, jer se politička i gospodarska situacija u svijetu i RH svakodnevno mijenja. Možda bi bilo dobro potražiti  pokazatelje zemalja članica EU koje su u zadnjem krugu ušle u članstvo, naravno tada je u svijetu i Europi bila drugačija gospodarska situacija.

4. Možete li nam reći da li je za očekivati da se provalne krađe i razbojstva intenziviraju po pitanju nastalih šteta te drskosti kriminalaca prilikom počinjenja kaznenih djela?

Na pitanje 4 nemoguće je odgovoriti jer postoji niz faktora koji mogu utjecati na ponašanje počinitelja kaznenih djela.

5. Da li imate statistički podatak o prosječno nastaloj šteti po razbojstvu odnosno provali i koji su?

 U privitku vam dostavljamo tabelu sa traženim podacima o nastaloj šteti.

I. - XI.2012.

Broj kazn. djela

Ukupna šteta Prosjek (šteta)
Provale

17.485

297.591.328

17.020

Razbojništva

1.296

19.553.050

15.087

    (S poštovanjem,služba za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH).

Ukoliko želite saznati više pogledajte slijedeće tablice: Tablice sigurnosti.pdf
 

Zaključak:

Prema dobivenim informacijama od strane MUP-a vidljivo je da su provale u kuće i stanove u porastu, a s obzirom na ekonomsku i moralnu situaciju u društvu za pretpostaviti je da će se isti trend nastaviti i u 2013 godini. Prema statistici MUP-a prosječna šteta po provalnoj krađi je oko 15.000kn što je duplo veći iznos od prosječne cijene alarmnog sustava za uobičajenu obiteljsku kuću ili veći stan.Dosadašnje statistike pokazuju da svaki dan u Hrvatskoj bukne 28 požara!

vatra

Što učiniti i kako se braniti od ovakve statistike? Naš odgovor je prevencijom!

Iz godine u godinu svjedoci smo čestih stradavanja ljudi te velikih materijalnih šteta izazvanih požarima ili trovanjem i eksplozijama plinova. Svake godine, a posebno u ljetnim mjesecima požari pustoše velika prirodna bogatstva, nanose velike materijalne štete, a nerijetko i ljudske živote. Prema statistikama MUP-a samo u 2006g. evidentirano je ukupno 10,023 požara i eksplozija što znači oko 28 svakoga dana u godini. Slijedom iste statistike, nažalost poginula je 51 osoba, a ozlijeđeno je 11.

Tehnička zaštita nudi rješenja koja su evoluirala kroz godine primjene i djelovanja, gotovo do stupnja savršenstva. Plamen koji je tek u začetku ili pojava i najmanje količine dima sada mogu biti uočeni mnogo ranije, a samim time i postupak gašenja može započeti bržeIntegracija sustava protupožarne zaštite s računalnim sustavima ili čak sustavima video nadzora, omogućavaju točno određivanje i pozicioniranje mikro lokacije na kojoj je detektiran požar. Rezultat su daleko manje štete i žrtve. Vrijedno zar ne?

Svake godine u vrijeme sezone grijanja često dolazi do stradavanja ljudi uslijed trovanja plinovima. Loše i neodržavane instalacije, dimovodi i uređaji često uzrokuju ono najgore.

coPostavljanjem i instaliranjem detektora plina i ugljičnog monoksida moguće je uz minimalne izdatke spriječiti takva stradavanja.
Način djelovanja je vrlo jednostavan, a učinkovit. Ukoliko senzori detektiraju prisutnost nekog od štetnih plinova, automatski upravljaju elektroventilom koji prekida dotok nove količine plinova, te zvučnim i svjetlosnim signalima uz mogućnost telefonske dojave upozoravaju na opasnost koja se pojavila.

Bilo da se radi o kućanstvima ili profesionalnim potrebama postoje adekvatna rješenja koja vam možemo ponuditi, a investicija u njih je najbolji oblik prevencije od ovakvih stradavanja ljudskih života.

Ukoliko želite saznati više pogledajte slijedeće tablice: Statistika.pdf