Alarmi

Alarmi su naprave čija je zadaća upozoravanje na neka najčešće neželjena stanja. Okružuje nas mnoštvo različitih alarma, svjetlosnih, zvučnih, vibrirajućih, ili u vidu elektronske informacije i sl., i to od upozorenja na preniske temperature do previsoke, upozorenje na prisustvo raznih plinova, dima, SOS dojave ili dojavljivanje kritičnih vrijednosti pri praćenju stanja pacijenta u bolnici, zatim susrećemo protuprovalne i protuprepadne alarme i sl. Najčešći oblik alarma, i zbog toga najčešća asocijacija na pojam alarmnih uređaja jesu upravo protuprovalni uređaji koji svjetlosno i zvučno, te raznim telefonskim, radio ili GSM dojavama uzbunjuju čuvare ili vlasnike neke imovine. (izvor: Wikipedia)

Paradox alarmni uređaji Alarm CentarSjedište tvrtke je u Torontu-Kanada. Prisutni su na tržištu od 1989g. u više od 100 zemalja diljem svijeta. Jako orijentirani razvoju i istraživanju zbog čega su vlasnici velikog broja patenata na području zaštite i alarmnih sustava. Prate trendove u tehnologiji i prilagođavaju se novim standardima življenja. Naglasak na kvaliteti, inovaciji, jednostavnosti korištenja i estetici. Dobitnici mnogih priznanja i nagrada.


DSC Alarmni uređaji alarm CentarTvrtka je Kanadskog podrijetla. Prisutni su na tržištu od 1979g. u preko 140 zemalja diljem svijeta. Naglasak je na pouzdanosti, fleksibilnosti i izdržljivosti proizvoda koji su visoke kvalitete. Postavili su temelje današnjim standardima kod alarmnih sistema. Preko 30 godina iskustva na području alarmnih uređaja. Dobitnici mnogih priznanja i nagrada.


Visonic Logo Alarm Centar Izvorno Izraelski proizvođač koji je svoju opremu i proizvode prvenstveno konstruirao i bazirao na vojnoj tehnologiji prilagođenoj komercijalnim potrebama.
Prednost i glavna značajka proizvoda ovog proizvođača je u jedinstvenoj bežičnoj tehnologiji.
Namijenjen je za manje i srednje objekte poput trgovina, objekata uslužnih i ugostiteljskih djelatnosti, uredskih prostora, stanova, kuća, vikendica i sl.
Sustavi se izvode brzo pa su zgodni za objekte u kojima zbog radnog vremena i prisutnosti velikog broja ljudi nije moguće dulje zadržavanje instalatera.


JABLOTRON s.r.o. je tvrtka osnovana 1990.
JABLOTRON razvija i proizvodi elektroničke uređaje, posebice u području sigurnosnih sustava, kućne automatizacije i komunikacije.
Posebno su se posvetili razvoju vlastitih originalnih rješenja i upravo se time razlikuju i ističu u odnosu na konkurenciju.
JABLOTRON Grupa, sa svim svojim podružnicama, ima 10.000 m2 i 250 zaposlenika. JABLOTRON Grupa postiže godišnje prodajne brojke u visini jedan bilion CZK, uglavnom zbog uspješnog izvoza u gotovo cijelom svijetu.
Dobitnici su velikog broja nagrada na polju inovativnosti i priznanja za doprinos na području sigurnosnih sustava.


eldes logo alarm centarELDES je tvrtka specijalizirana za razvoj i proizvodnju alarma i sigurnosnih proizvoda. Osnovana je u Litvi u 2005 s jakim naglaskom na istraživanje i razvoj, a što omogućuje prednosti niskih troškova proizvodnje i inovativnosti.
Glavne inovacije u IT aplikacijama došle su iz zemalja tzv."nove" Europe, a Litva je lider u primjeni tehnologija u svakodnevnom životu. ELDES zapošljava iskusne, inovativne elektroničke inženjere s iskustvom u specijalnim mikro-obradama, dizajniranju analogne elektronike i automatici.
Svoje proizvode baziraju na GSM tehnologiji, jednostavnosti te praktičnosti što ih stavlja u poziciju proizvođača jedinstvenih uređaja i tehnoloških rješenja.


bosch Alarm CentarBosch grupa obuhvaća tvrtku Robert Bosch GmbH i više od 300 njezinih podružnica i regionalnih tvrtki u preko 60 država. Ako se uključe i njeni prodajni i servisni partneri, tada se može reći da je tvrtka Bosch prisutna na tržištima približno 150 država. Ovakav razvoj širom svijeta, proizvodnja te prodajna mreža temelj su našeg daljnjeg rasta. Tvrtka Bosch svake godine potroši više od 3,5 milijarde eura za istraživanje i razvoj i prijavi više od 3.000 patenata širom svijeta. Zahvaljujući svojim proizvodima i uslugama tvrtka Bosch poboljšava kvalitetu života nudeći rješenja koja nisu samo inovativna, već i povoljna.

Bosch Security Systems je inovativno, globalno mjesto za potpunu uslugu kada se radi o kvalitetnim proizvodima za zaštitu i komunikaciju.
Donoseći neusporediv izbor i cjelovit pristup, Bosch nudi potpun spektar specijaliziranih vrhunskih proizvoda i sustava za standardne ili prilagođene primjene ili projekte.

Bosch Security Systems nudi sustave i komponente za golemi raspon primjena:
- Stambene zgrade – kuće, stanovi
- Poslovne zgrade – uredi, maloprodaja, centri za sastanke
- Industrijske zgrade – tvornice, skladišta
- Institucije – bolnice, kazneno-popravne ustanove
- Obrazovanje – škole, sveučilišta
- Javne ustanove – muzeji, biblioteke, kongresni centri
- Promet – zrakoplovne luke, željeznički kolodvori

PARADOX

Nudi tri različite serije proizvoda Digiplex, Spectra i Magellan.
Svaka serija ima svoje značajke te je svaka serija primjenjiva za različite aplikacije i zahtjeve.

Serija DIGIPLEX
Koristi se za vrlo zahtjevne aplikacije kao primjerice kod zaštite velikih trgovačkih centara, proizvodnih i prodajnih hala, javnih ustanova ili kompleksnih stambenih jedinica poput rezidencijalnih vila i sl.
Prednost ove serije je u njezinoj fleksibilnosti, kapacitetu i jednostavnosti povezivanja elemenata unutar sustava. Može se povezati do čak 192 elementa (tipkovnice, detektori itd.).
Digiplex serija je bazirana na tzv.adresabilnom principu što ožičavanje čini daleko jednostavnijim nego kod klasičnih sistema.
Elementi u sustavu poput tipkovnica, detektora i raznih modula povezuju se u nizu jedan za drugim čime se ostvaruju značajne uštede kod pripreme i polaganja ožičenja.
Zbog ovakvog principa rada serije Digiplex, korisnik ostvaruje iznimno velike uštede, a što u konačnici sustav čini isplativijim i povoljnijim.

Serija SPECTRA
Ova serija koristi se kod zaštite objekata srednje veličine poput klasičnih obiteljskih kuća, apartmana, trgovina, uredskih prostora i sl.
Ova serija se povezuje žičano na klasičan način i može prihvatiti do 32 različita detektora ili senzora.
Seriju Spectra krasi visoka pouzdanost i stabilnost u radu. Moguće je povezivanje putem dodatnog modula na internet te upravljanje sustavom preko PC-a, laptopa ili čak mobitelom putem „Iparadox“ aplikacije uz potpunu sigurnost od pokušaja „hakiranja“.
Moguće je dodavanjem modula za bežično proširivanje napraviti tzv.hibridni sustav što je u praksi dosta često i uspješno korišteno rješenje.
Serija MAGELLAN
Serija Magellan je bazirana na bežičnoj tehnologiji.
Namijenjena je za objekte koji su po gabaritima i zahtjevima isti kao kod serije Spectra ali s time da se radi o potpuno uređenim objektima s visokim estetskim kriterijima. Dakle objekti kod kojih je nemoguće naknadno polaganje ožičenja. Moguće je spojiti do 32 različita detektora, upravljanje može biti tipkovnicom i/ili daljinskim upravljačem.
Magellan serija može se također kombinirati i kao hibridni sustav ako je djelomično moguće izvesti žičano povezivanje u nekim dijelovima objekta, a gdje estetika neće biti ugrožena (npr.podrum, garaža i sl.).
Također je moguće povezivanje putem interneta i udaljeno upravljanje pomoću PC-a, laptopa ili mobitela s „Iparadox“ aplikacijom.
DSC

U svojoj ponudi DSC ima sustave i opremu za zaštitu najzahtjevnijih objekata poput banaka, financijskih ustanova, državnih ustanova , kulturnih ustanova, javnih objekata i sl.
DSC također ima i seriju za komercijalne svrhe i male korisnike koji žele beskompromisnu kvalitetu bez obzira na nešto veću cijenu.
Elektroničke komponente sastavljene su od elemenata najviše kvalitete i karakteristika što sustavima ovog proizvođača osigurava dugovječnost i pouzdanost.
Bilježimo slučajeve sustava koji su stari i 20tak godina ali još uvijek potpuno ispravnih i u funkciji.

image001

MAXSYS Control Panel
namijenjeni su za najzahtjevnije aplikacije poput banaka, državnih objekata, vojnih objekata, aerodroma, luka, velikih trgovačkih i poslovnih centara i sl.

image003

image005image008image009

PC4020
- 16 zona na ploči
- Proširivo do 128 zona pomoću žičanih, bežičnih modula i adresabilnih zona
- Podržava do 16 žičanih tipkovnica
- 8 particija
- Proširivo do 64 bežične zone
- 1500 korisničkih šifri (4 ili 6 znamenki)
- 3000 događaj u memoriji
- 9 računa s tri telefonska broja za dojavne centre
- Ugrađeni nadzor telefonske linije i sirene
- Auto SIA i ID formati
- Podržava GSM i T-Link ™ alarmne komunikatore
- Kompletan upload/download podržan pomoću DLS softvera


DSC bežični sustavi

SCW9045 namijenjen je za manje objekte poput privatnih kuća, stanova, manjih trgovina ili ureda.


image011Bežični alarmni sustav u kompletu - 1 centrala s ugrađenom LCD tipkovnicom (podržava 32 programabilne bežične zone + 2 žičane zone ili PGM izlaza konfigurabilno i 16 daljinskih upravljača); 1 bežični PIR detektor (WS4904), 1 bežični magnetski kontakt (WS4945), 1 daljinski upravljač WS4939, 1 plug-in transformator za napajanje i 1 akumulatorska baterija u kompletu (garancija se ne odnosi na bateriju u kompletu).


ALEXOR
je namijenjen za manje i srednje objekte poput kuća katnica, velikih penthous-a, većih trgovina i poslovnih prostora do dva nivoa. Prednost ovoga sustava je njegova dvosmjerna komunikacija s ostalim modulima i detektorima što ga čini pouzdanijim.

DSC KIT495-42EUH1

image013Bežična alarmna centrala s tipkovnicom - osnovni kit; dvosmjerna komunikacija, podržava 32 programabilne bežične zone + 2 žičane zone ili PGM izlaza (konfigurabilno) i 16 daljinskih upravljača, jedna WT5500 tipkovnica, 1 transformator za napajanje i 1 back-up akumulator u kompletu.Oprema:

image015LCD tipkovnica s dvosmjernom komunikacijom za Alexor bežičnu alarmnu centralu, programabilne poruke na hrvatskom jeziku, 5 programabilnih funkcijskih tipki, 3 zasebne alarmne tipke (FAP), baterijsko napajanje.image017Bežična sirena s dvosmjernom komunikacijom kompatibilna s Alexor bežičnim alarmnim centralama, unutarnja montaža.image019Bežična sirena s dvosmjernom komunikacijom za Alexor bežične alarmne centrale, za vanjsku montažu, ugrađena naranđasta bljeskalica i detektor temperature okoline.


image021Alternativno rješenje IP komunikacije za Alexor bežične alarmne centrale - koristi GPRS kanal za dojavu događaja na IP prijemnik (System I, System II ili System III).


image023Alternativno rješenje IP komunikacije za Alexor bežične alarmne centrale. Dual path - dojava događaja na IP prijemnik (System I, System II ili System III) putem interneta i/ili GPRS kanalaDetektori

image025

- bežični pasivni infracrveni detektor pokrivanja 15 m x 18 m
- neosjetljiv na kućne ljubimce težine do 27 kg
- mogućnost izmjena leća: leća od zida do zida (u kompletu), leća zavjesa, leća hodnik i leća za neosjetljivost na kućne ljubimce (opcija)
- radi na frekvenciji 433 MHz
- potpuni nadzor komunikacije, tampera, baterije i greške uređaja; privremeno isključenje
- ako je detektor aktiviran dvaput u tri minute, nakon tri minute neaktiviranja povratak u radno stanje

image027

- bežični magnetski kontakt za vrata ili prozore
- dodatni ulaz za vanjski NC kontakt
- radi na frekvenciji 433 MHz
- potpuni nadzor tampera, baterije, greške uređaja i niske osjetljivosti

image029

- bežični detektor loma stakla
- pokrivanje područja detekcije 3-6 m
- DSP tehnologija garantira stabilnost u radu
- jednosmjerna komunikacija s modulom bežičnog proširenja ili bežičnom alarmnom centralom
- potpuni nadzor komunikacije, tampera, baterije, greške uređaja

image033image031

- bežični detektor ugljičnog monoksida za ALEXOR bežične alarmne centrale
- LED indikacija alarma, greške i niskog napona napajanja detektora
- nadzor održanja konstantne osjetljivosti
- signalizacija pred-alarma
- indikacija vijeka trajanja elektrokemijskog elementa (5 godina)
- ugrađena sirena jakosti 85 dB
- niskoprofilna izvedba, tamper kućišta

image035

- bežični detektor poplave
- u kompletu predajnik i sonda s 1,82 m kabela
- potpuni nadzor stanja detektora: alarm, greška, tamper, nizak napon baterije
- tamper prednjeg i zadnjeg poklopca kućišta predajnika
- kompatibilan sa svim DSC bežičnim modulima i alarmnim centralama


VISONIC

Izvorno Izraelski proizvođač koji je svoju opremu i proizvode prvenstveno konstruirao i bazirao na vojnoj tehnologiji prilagođenoj komercijalnim potrebama.
Prednost i glavna značajka proizvoda ovog proizvođača je u jedinstvenoj bežičnoj tehnologiji.
Namijenjen je za manje i srednje objekte poput trgovina, objekata uslužnih i ugostiteljskih djelatnosti, uredskih prostora, stanova, kuća, vikendica i sl.
Sustavi se izvode brzo pa su zgodni za objekte u kojima zbog radnog vremena i prisutnosti velikog broja ljudi nije moguće dulje zadržavanje instalatera.
JABLOTRON

Proizvođač i inovator alarmnih sustava iz Češke, Jablonec koji u ponudi ima vrlo zanimljiva i drugačija rješenja u odnosu na konkurenciju.
Proizvodi ovog proizvođača namijenjeni su za privatne korisnike, za objekte poput obiteljskih kuća, vikendica, apartmana, stanova i sl.
U ponudi postoji više različitih serija ali smo za vas odabrali samo dvije koje su po nekim rješenjima i specifičnostima drugačije od proizvoda ostalih proizvođača.

Azor GSM mini alarm

Alarmni sustav idealan za vikendice i objekte bez fiksnog telefonskog priključka. Koristi SIM karticu bilo kojeg mobilnog operatera te Vam dojavljuje događaje na Vaš mobitel. Izuzetno je jednostavan za rukovanje i pouzdan. Vrlo lako se montira i pušta u rad po principu "uradi sam".

KOMPONENTE:
Kontrolna jedinica
kontrolnaAZ-10K alarmna centrala je "mozak" čitavog sustava. Ona prima signale od detektora te vrši njihovo procesiranje, prema kojemu tada obavještava korisnika o alarmu putem ugrađenog GSM komunikatora SMS-om i pozivom.


Čitać tagova
citacAZ-10D RFID čitać tagova kontrolira čitav sustav. Reagira na prislanjanje ZA-10T RFID taga. Po prislanjanju taga šalje signal na alarmnu centralu za aktivaciju odnosno deaktivaciju sustava. LED lampica na čitaći potvrđuje svojim statusom da li je postupak izveden uspješno ili je eventualno potrebno ponoviti postupak.

Tag
tagAZ-10T RFID tag se koristi za autorizaciju korisnika. U kombinaciji s čitačem AZ-10D RFID služi za aktivaciju i deaktivaciju sistema. Svaki tag koristi svoj zasebni signal tako da je moguće lako utvrditi čiji je tag bio upotrebljen. Lako se nosi na privjesku za ključeve.
Detektor pokreta
detektor_pokretaAZ-10P detektor pokreta aktivira alarm kada u prostoriji detektira pokret čovjeka. Detektor je pogodan za prostorije u koje je moguće ući kroz više otvora. Zaštićen je od neovlaštenog skidanja.
Značajke
- GSM Plug-and-Play mini alarmni sustav idealan za male instalacije
- intuitivan i jednostavan za korištenje
- 10 bežičnih detektora (pokret, otvaranje vrata/prozora)
- 10 registriranih korisnika za upozorenja i kontrolu alarma
- glasovno i SMS izvješće do 10 telefonskih brojeva
- glasovni izbornik za laku navigaciju
- 433 MHz radio komunikacija

Detektor otvaranja vrata/prozora
detektor2AZ-10M detektor otvaranja vrata/prozora. Sastoji se od magnetskog kontakta koji šalje signal na alarmnu centralu kada se prozor ili vrata otvore. Također ima zaštitu od neovlaštenog skidanja.


Optički detektor dima
detektorAZ-10S optički detektor dima reagira na prisustvo dima u prostoriji i na povišenu temperaturu uslijed požara. Ima ugrađenu mini sirenu za lokalno upozorenje u sličaju požara.


Daljinski upravljač
daljinskiAZ-10R daljinski upravljač služi za aktivaciju ili deaktivaciju sistema jednostavnim pritiskom na dugme. Dizajniran je i zamišljen da se nosi na privjesku zajedno s ključveima. Prednost u odnosu na "tag" je ta što se njime može upravljati s veće udaljenosti.


EYE 02 GSM Security Camera

kameraKamera idealna za lokacije bez Internet veze i bez Internet priključka. Koristi SIM karticu bilo kojega mobilnog operatera te Vam šalje sliku na zaslon Vašeg mobilnog uređaja. Vrlo korisna kamera koja Vam može otvoriti pogled na vašu okućnicu, Vaše vozilo ili plovilo i sve ono drugo što Vam je vrijedno. Od bilo kuda i s bilo koje lokacije u bilo koje vrijeme!Značajke
• Informacije o alarmu pristižu u obliku MMS-a, SMS-a, e-maila ili u dojavni centar
• Upravljanje udaljenim pristupom putem sms-a, glasovno ili internetom
• Dojava na do 10 telefonskih brojeva i 10 E-mailova
• Jednostavna instalacija, programiranje i upravljanje
• Podržava rad pod infra crvenim svjetlom za noćne uvjete rada
• Opcionalno se može povezati i nadograditi s Oasis bežičnim alarmnim sustavom


ELDES

je proizvođač i inovator alarmnih sustava iz Litve koji je svoje uređaje bazirao na bežičnoj i GSM tehnologiji.
Od ovog proizvođača smo odabrali jednostavne sisteme serije EPIR koji se po potrebi mogu lako premještati i koristiti prema želji korisnika, a bez potrebe za intervencijom instalatera.
Pogodni su za male objekte poput manjih vikendica, garsonjera, garaža, kontejnera na gradilištima i sličnih objekata do najviše dvije manje prostorije.

Više


BOSCH

Od Bosch-a smo za Vas izabrali u segmentu alarmne opreme njegove detektore pokreta iz serije „Blue Line“. Bilo da je riječ o potrebi malih korisnika za privatne potrebe ili da se radi o projektnim zahtjevima, ova serija detektora sigurno će biti pametan izbor svakoga tko želi beskompromisnu kvalitetu i pouzdanost. Koliko sam proizvođač vjeruje ovom svom proizvodu dovoljan je dokaz jamstvo u trajanju od čak 5 godina na „Blue Line“ seriju detektora.


Standard PIR detektor
Ovaj pasivni infracrveni (PIR) detektor je savršeno balansiran u odnosu performansi i cijene.
Koristi tzv. Fresnel leću visoke gustoće za oštro fokusiranje slike što omogućava superiornu reakciju na svaki pokušaj neovlaštenog ulaska u područje štićenja.

Quad PIR detektor
Dobivate dva PIR detektora u jednoj jedinici. Oba PIR-a moraju detektirati uljeza da bi došlo do alarma. Ako imate zahtjevne aplikacije i morate svakako izbjeći lažne alarme, korištenjem ovoga quada dobit ćete pouzdanost koju trebate.

TriTech PIR/Microwave Detektor
Ovaj model kombinira standardnu PIR tehnologiju s mikrovalnom MW tehnologijom detekcije uz adaptivno procesiranje signala. Ovaj detektor osigurava najbolju analizu smetnji te se najbolje prilagođava okruženju u kojemu djeluje kako bi se postigla bezuvjetna imunost na lažne alarme.

 
Osnovno o alarmima (524 KB)

Bežični ili žičani alarmni sustav?


Možda se pitate koji od ova dva sustava je pouzdaniji, koje su uopće bitne razlike i za koji se na kraju odlučiti. Ukratko ćemo vam pokušati dati odgovore na ova pitanja te vam pomoći kod odabira.

Bežični alarmni sustavi
se u današnje vrijeme sve više koriste jer je njihova montaža jednostavnija, brža i čišća. Ako imate stan ili kuću koju ste već kompletno uredili i ako je zaista s aspekta estetike nemoguće više vršiti grube radove poput bušenja ili kopanja zidova i sl., onda vam svakako odmah preporučamo bežični sustav. Što se tiče sigurnosti odnosno pouzdanosti, ona je kod današnjih modernih alarmnih sustava značajno porasla u odnosu na ranije. Tehnologija bežičnog prijenosa je otišla vrlo daleko po pitanju otpornosti na izvanjske utjecaje bilo namjerne od strane potencijalnih sabotera ili slučajne od utjecaja iz okoline (npr.drugi jači izvori koji emitiraju radio valove i sl.). Tako primjerice zahvaljujući dvosmjernoj komunikaciji između centralne jedinice i perifernih elemenata, sustav uvijek prati da li je komunikacija stabilna i pokušava li netko „hakirati“ sustav. Nadalje, što se tiče napajanja i baterija, današnji alarmni sustavi su po tom pitanju vrlo štedljivi. Tako da je u prosjeku zamjenu baterija potrebno vršiti jednom u godini do čak dvije godine dana (preporučen interval izmjene je 18-24mj.iako bilježimo iznimne slučajeve funkcioniranja i nakon 5god.). Zahvaljujući „smart“ funkciji tzv.štednog moda kod detektora, baterije nisu u stalnome opterećenju. Kada je sustav izvan funkcije tj.kada nije uključen, a ukućani borave u prostorijama te se cijelo vrijeme kreću u zonama detekcije, detektor to automatski „prepoznaje“ kao nepotrebnu potrošnju te ulazi u tzv.štedni mod u kojem sam sebe isključuje i time štedi bateriju. Nakon što se osobe udalje iz zone detekcije te nakon što prođe par minuta, detektor se automatski ponovno vraća u aktivan mod.


Žičani alarmni sustavi
su isplativiji onda kada se na objektu još vrše grubi radovi i kada je polaganje instalacije moguće bez dodatnih komplikacija koje podižu cijenu takvih radova.

U svakom slučaju ako se ikako može na vrijeme planirati postavljanje alarmnog sustava, onda je bolje predvidjeti žičani sustav jer je tada u startu njegova cijena niža. Također je kasnije i trošak održavanja niži jer nije potrebno mijenjanje baterija (izuzev akumulatora u centrali i sireni).

Postoji također kombinacija bežičnih i žičanih sustava ili tzv.hibridni sustavi koji se ustvari i najčešće primjenjuju u praksi. U praksi je često puta slučaj takav da se jedan dio sustava može pa čak i mora izvesti kao žičani, dok je drugi dio isplativije izvesti kao bežični.

U konačnici da bi ste zaista donijeli ispravnu odluku najbolje je pozvati stručnjaka te se konzultirati s njime nakon stručnog pregleda. Naš dolazak i izvid objekta ne naplaćujemo te se radujemo vašem pozivu i mogućnosti da skupa nađemo najisplativije rješenje za Vas.

Kako da zaštitite svoju imovinu bilo da se radi o stanu, kući ili poslovnim prostorima?

U našoj dosadašnjoj praksi se pokazalo da su najugroženiji prizemni objekti odnosno stanovi u prizemljima, na polukatovima i prvim katovima. Razlog je jednostavan, laka dostupnost preko balkona, lođa, terasa i sl.

Lopovima često pogoduje i to kada je riječ o novogradnji, činjenica da se tek pristigli novi stanari međusobno ne poznaju, često je još uvijek prisutno mnogo majstora koji nešto dovršavaju ili popravljaju tako da stanari koji tu počinju stanovati ne mogu prepoznati da li je riječ o nekoj neuobičajenoj osobi ili nekome tko tu također živi ili radi. Prilično često su i sami stanari krivi ili su pridonijeli tome da postanu žrtvama drskih provalnika. Možda su to neka vrata ili prozor koje su zaboravili zatvoriti, poštanski sandučić zatrpan poštom za vrijeme njihovog duljeg odsustva ili pak nešto treće.

Mi kao profesionalna tvrtka za tehničku zaštitu, ovlaštena i licencirana od strane MUP-a, smatrali smo potrebnim informirati vas te vam skrenuti pozornost ovim putem kako ne biste i vi postali dijelom crne statistike.

Zato vas želimo savjetovati da prije svega budete vrlo oprezni i sumnjičavi prema nepoznatim osobama, ne budite naivni i lakovjerni, djelujte preventivno i potražite savjet ili mišljenje stručnjaka koji će vam predložiti najefikasniji način kako da zaštitite sebe i svoju imovinu. Nažalost u većini slučajeva kada je već došlo do krađe ili pokušaja krađe, ljudi se odluče poduzeti neke mjere zaštite. Međutim tada je najčešće prekasno jer nitko vam poslije toga ne može nadoknaditi neke drage uspomene, kao što su na primjer vjenčano prstenje, dar roditelja za diplomu ili dar supruga za rođenje djeteta i sl.

Ne dozvolite da postanete žrtvama, obratite nam se, nazovite nas i mi ćemo vam vrlo rado predložiti neku vrstu zaštite koja će pomoći da se to ne dogodi. Bilo da je riječ o sefu, protuprovalnim vratima, alarmu ili video nadzoru sve od toga imamo u našoj ponudi te preporučamo ugradnju nekoga od navedenih sistema.

Lopovi uvijek idu tamo gdje im je lakše, gdje je manji rizik da budu uhvaćeni ili primijećeni. Ugradnjom bilo koje vrste zaštite komplicirate im i otežavate put do plijena zbog čega će zasigurno promijeniti odluku i potražiti neko lakše mjesto za ostvarenje svog cilja.

Pozivamo vas da nam se slobodno obratite. Dolazak i izvid vašeg stana ili objekta ne naplaćujemo.

Ukoliko se odlučite za nas nudimo vam navedene sisteme po dobrim cijenama, višegodišnje jamstvo kao i održavanje van garantnog roka, kvalitetnu, brzu i urednu montažu, stručnosti i višegodišnje iskustvo u zaštiti imovine.

Ne čekajte nego nazovite!!!


NORMIRANJE UREĐAJA I KOMPONENTI TEHNIČKE ZAŠTITE PO „EN“ NORMI

-za veću pouzdanost i sigurnost

Novi europski standardi jamče visoku i dosljednu razinu funkcionalnosti elektroničkih protuprovalnih proizvoda.
Nove standarde uveo je CENELEC (Europski komitet za elektrotehničku normizaciju) kako bi ispunio rastuće zahtjeve korisnika i instalatera sigurnosnih sustava za proizvodima usuglašenim s EN standardima. Europski standardi postupno će zamijeniti postojeće nacionalne standarde u Europi te će se proširiti i na europske države koje trenutno nemaju ustanovljene vlastite standarde. Cilj novih EN standarda je jamstvo visoke i dosljedne razine funkcionalnosti elektroničkih sigurnosnih sustava diljem Europe.

Trenutno su dostupni zahtjevi i postupci ispitivanja za alarmne sustave (EN 50131-1), pasivne IC detektore (EN 50131-2-2), pasivne IC / mikrovalne detektore (EN 50131-2-4), alarmne centrale (EN 50131-3), uređaje za uzbunjivanje (EN 50131-4), bežične veze za alarmne sustave (EN 50131-5-3) i napajanja (EN 50131-6). Standardi za kontakte otvaranja (TS 50131-2-6) i kombinirane pasivne infracrvene / ultrazvučne detektore (TS 50131-2-5) su u pripremi i uskoro će biti objavljeni kao EN standardi. Zatim će uslijediti i ostali. Među njima će biti zahtjevi za sustave prijenosa i srodne proizvode namijenjene alarmnim sustavima.

Međutim, kako bi ovi novi standardi stekli vjerodostojnost i kako bi postali širokoprihvaćeni u industriji sigurnosnih proizvoda, od ključne važnosti je testiranje proizvoda od strane neovisnih laboratorija, a ne samih proizvođača. Samodeklarirana potvrda o usklađenosti sa standardom EN 50131 ne pruža apsolutno nikakvo jamstvo kvalitete proizvoda ili njegovih značajki. Zbog toga, mnogi nacionalni laboratoriji, poput laboratorija CNPP u Francuskoj, VdS u Njemačkoj i ANPI u Belgiji već su pokrenuli program testiranja proizvoda na temelju raspoloživih EN standarda i tehničkih specifikacija.

Nova europska norma EN 50131 između ostalog definira stupnjevanje sigurnosti opreme koja se koristi u sustavima tehničke zaštite i klasificira sustave tehničke zaštite u četiri grupe-stupnja sigurnosti (Grade 1 do 4 ). Stupanj sigurnosti cijelog sustava je određen najnižim stupnjem ugrađene komponente.

Grade 1-najniži zahtjevi na sigurnosti opreme
• Audio signalizacija ili osnovna dojava događaja
• Tamper nije obavezan, nema memorije alarma

Grade 2-stupanj koji zadovoljava većinu kućnih i manjih poslovnih aplikacija
• Obavezna audio/vizualna signalizacija i dojava događaja prema zaštitarskom dojavnom centru
• Sva oprema mora imati protusabotažnu zaštitu (tamper)
• Memorija događaja alarmne centrale je minimalno 250 događaja
• Pregled sustava dva puta godišnje lokalno ili jedan put lokalno + daljinski (instalaterski nadzor sustava)

Grade 3-stupanj koji zadovoljava većinu komercijalnih aplikacija (npr.banke,pošte)
• Obavezna audio/vizualna signalizacija i dojava događaja (uz naglasak na periodički test) prema zaštitarskom dojavnom centru
• Sva oprema mora imati protusabotažnu zaštiti (tamper), a detektori pokreta obaveznu funkciju „ anti-masking“
• Memorija događaja alarmne centrale minimalno 500 događaja
• Pregled sustava dva puta godišnje lokalno ili jedan put lokalno + daljinski (instalaterski nadzor sustava)

Grade 4-najviši zahtjevi na sigurnost opreme tehničke zaštite
• Obavezna audio/vizualna signalizacija opremljena sklopovima za protusabotažnu zaštitu (npr.signalizacija zapunjavanja pjenom) i neprekidna, zaštićena (kriptirana) i nadzirana komunikacija događaja prema zaštitarskom dojavnom centru
• Detektori pokreta moraju imati sve značajke 3.stupnja plus funkciju detekcije sabotažne redukcije maksimalnog dometa
• Memorija događaja alarmne centrale minimalno 1000 događaja
• Pregled sustava dva puta godišnje lokalno
Trenutno raspoloživa oprema omogućuje najviše 3.stupanj sigurnosti na razini sustava jer većina opreme tehničke zaštite ne zadovoljava uvjete iz 4.stupnja.