Perimetarska zaštita

Zaštita perimetra se prečesto zanemaruje pogotovo kad je riječ o komercijalnim aplikacijama. Instalateri često puta uplašeni prijašnjim lošim iskustvima zbog čestih pojava „lažnih alarma“ izbjegavaju ovakvu vrstu zaštite. Međutim potrebe za štićenjem onoga što se nalazi van samoga objekta kao i želje korisnika za dodatnom sigurnošću po ovom pitanju, sve su veće i traženije. Ne treba zanemarivati štićenje prostora poput okućnica, vrtova, terasa i sl.
Na takvim površinama često puta susrećemo vrlo vrijedne predmete i vanjsku opremu koja itekako može biti predmetom interesa lopova. Osim toga poželjno je imati što raniju detekciju ulaska „uljeza“ u privatan prostor koji nam je važan, kako bi se postiglo što ranije odbijanje od pokušaja provale te svaka daljnja moguća šteta.

Godine 1971, Southwest Microwave predstavio je prvi svjetski komercijalni bistatički mikrovalni senzor. Danas, naš široki asortiman senzorskih tehnologija nudi neusporedivu zaštitu od neovlaštenog pristupa stranicama i međunarodno je priznat za pružanje precizne, neposredne detekcije narušavanja perimetra u sigurnosnoosjetljivim aplikacijama i teškim uvjetima vanjske okoline.
Sa 40 godina iskustva i 53.000 sustava u više od 80 zemalja, Southwest Microwave je zaradio globalno vodeću poziciju u dizajnu i proizvodnji integriranih, visoko sigurnosnih perimetarskih elektroničkih sigurnosnih sustava. S obzirom na broj instaliranih sustava i rasprostranjenost po čitavome svijetu, Southwest Microwave tehnologija štiti široki spektar objekata - od državnih i vojnih postrojenja do komunalnih, industrijskih i korporativnih centara, odgojnih ustanova, brodskih i zračnih luka i VIP rezidencija.


TAKEX je vodeći japanski proizvođač „security“ senzora specijaliziran za infracrvene barijere i za vanjske PIR detektore za zaštitu perimetra. Svaki senzor dizajniraju i sklapaju japanski inženjeri i to prema najvišim standardima. Stroga kontrola kvalitete i rigorozna testiranja kroz svaku fazu proizvodnje, omogućavaju da je svaka Takex-ova komponenta obuhvaćena jamstvom u trajanju od čak 5 godina. S preko 50 godina iskustva postali su izborom najviših nivoa osiguranja poput kraljevstava, vlada i vojske diljem svijeta. Odbijanjem bilo kakvog kompromisa kada je riječ o kvaliteti, osiguralo je Takex-u da bude izborom mnogih profesionalaca u svijetu.

Southwest Microwave Solutions

Sustavi zaštite ograde

S više od 5 milijuna metara postavljenog kabela do sada diljem svijeta, a sve u svrhu zaštite najrizičnijih mjesta po pitanju sigurnosti perimetra. Southwest Microwave’s INTREPID™ i MICRONET™ ™ sustavi zaštite ograda postali su u današnje vrijeme izborom u sigurnosnim rješenjima zaštite perimetra zbog svoje jedinstvene sposobnosti da detektiraju i lociraju poremećaje unutar 3 metra kao i zbog sposobnosti da eliminiraju neugodne „lažne alarme“ karakteristične za neke druge detektore na ogradama.

Intrepid ™ i MICRONET ™ inteligentni senzori pouzdano otkrivaju pokušaje penjanja na ogradu ili rezanja ograde, a da pritom uspješno ignoriraju udare od vjetra, kiše ili buke od vozila u prometu. Zbog uspješnog razlikovanja realnih napada od bezopasnih poremećaja u okolišu, neugodnosti „lažnih alarma“ su spriječeni.

Softverski kontrolirano slobodno formiranje zona omogućuje korisnicima laku i jednostavnu dodijelu zone alarma bilo gdje duž kabela, smanjujući time hardverske zahtjeve smanjuju se i instalaterski troškovi, a ujedno je moguće osigurati vrhunsku detekciju. Sensitivity Leveling™ kalibrira senzore za sve tipove ograde raznih proizvođača, što rezultira jednim unificiranim detektiranjem duž čitave linije ograde.

INTERPID MicroPoint Cable

S MicroPoint ™ Cable sustavom, napajanje, sustav komunikacije i alarmni signali se svi prenose pomoću jednog, patentiranog MicroPoint ™ kabela, eliminirajući time potrebu za velikim brojem raznih kablova. Patentirani MicroPoint ™ tehnologija omogućuje dodjelu zona detekcije bilo gdje duž kabela, smanjujući hardverske zahtjeve i značajno smanjujući troškove u odnosu na tradicionalne instalirane sustave zaštite ograda.
Zone mogu biti povezane s kamerama programiranim za precizno pozicioniranje na točku mjesta nastanka alarma u svrhu verifikacije.

MicroPoint ™ kabel jedinstveno kompenzira varijacije u različitostima pletenja ograda pomoću patentiranog postupka kalibracije poznatog kao Sensitivity Leveling™, koji ostvaruje jedinstvenu osjetljivost na cijelom zaštićenom području bez potrebe za preinakom, nadogradnjom ili zamjenom ograde prije početka instalacije.


INTERPID MicroPoint II

Intrepid ™ MicroPoint ™ II je nova generacija verzije Southwest Microwave sustava detekcije ograde dokazane na terenu za aplikacije gdje je potrebno detektiranje pokušaja rezanja ili penjanja. Novo poboljšane je FSK komunikacijski sustav koji povećava domet komunikacije sustavu preko senzor kabela.

MicroPoint ™ II je senzor ograde s najvišim performansama koji pomoću vlasitog Digital Signal Processing (DSP) algoritma precizno locira pokušaje upada unutar 3 metra, a istovremeno ignorira bezopasne smetnje uzrokovane vjetrom, kišom ili od vozila u prometu. Superioran odnos signal/šum, propusnost i dinamički raspon omogućuju sustavu vrhunsku vjerojatnost otkrivanja i vrlo niski odnos greška/smetnja alarma (FAR / NAR).
Uz pokrivenost područja od 400 metara po procesoru, MicroPoint ™ II sustav sastoji se od modula procesora i dva senzorska kabla postavljenih na mrežu ograde ili gornje zaštitne žice. Modul procesora pruža sustavu inteligenciju za obavljanje jake obrade signala alarma, distribucije napajanja i umrežene podatakovne komunikacije (preko FSK), eliminirajući potrebu za dodatnim elektroinstalacijama. MicroPoint ™ kabel detektira vibracije ograda, dopušta lako priključivanje sustava perimetra i podržava DC napajanje, prijenos podataka i protuprovale mogućnosti.

Kao dio nove generacije Intrepid ™ obitelji, MicroPoint ™ II također može biti umrežen s MicroTrack ™ II podzemnim kabelskim senzorom i MicroWave 330 digitalnih mikrovalnih veza uporabom zajedničke, otvorene arhitekture komunikacijskih protokola.

Sustavi zaštite podzemnin kablom

Sustav detekcije podzemnim kablom

Southwest Microwave INTREPID™ ukopani kabelski sustavi za detekciju nude pouzdanu zaštitu za aplikacije gdje je bitno prikriveno štićenje perimetra. Ovi volumenski inteligentni senzori nude mogućnosti bez premca i jedinstvene sposobnosti otkrivanja, uključujući i precizno detektiranje mjesta hodanja, trčanja ili puzanja uljeza unutar područja od 3 metra. Mogućnosti prilagodbe terenu omogućuju našim ukopanim sustavima slijediti konfiguracije terena i lako se nositi s krivinama.

Intrepid ™ ukopani senzori su jednostavni za konfiguriranje, a parametri sustava mogu se podesiti prema pojedinačnim zahtjevima lokacije. Patentirani Sensitivity Leveling™ kalibrira senzor za varijacije u sastavu terena ili uvjetima na lokaciji - rezultirajući ujednačenom detekcijom duž zaštićenog područja.
Softverski kontrolirano besplatno formiranje zona omogućuje korisnicima dodijeljivanje detekcije zona bilo gdje duž kabela, omogućujući hardverski niske zahtjeve uz osiguravanje vrhunske detekcije.


INTERPID MicroTrack II

INTREPID™ MicroTrack™ II je nova generacija verzija Southwest Microwave detekcije podzemnim kablovima dokazane na terenu za aplikacije gdje je bitno prikriveno štićenje perimetra.To je volumetrijski senzor koji pouzdano detektira i precizno locira hodanje, trčanje ili puzanje uljeza duž perimetra. MicroTrack ™ II ima ugrađenu poboljšanu obradu digitalnog signala (DSP) za još veće mogućnosti detekcije u izazovnim uvjetima na terenu.

Uz rasponu pokrivanja od 400 metara po procesoru, sustav se sastoji od MicroTrack ™ II procesorske jedinice i dva para senzorskih kabela koji mogu biti ukopani zajedno duž perimetra u tlu, asfaltu ili čak betonu. Polje detekcije se stvara oko para senzorskih kabela, omogućavajući otkrivanje upada u zonu štićenja.

MicroTrack™ II je podzemni kabel-senzor s najvišim performansama dizajniran za potpuno uklapanje u okolinu u koju se postavlja, postavljajući nove standarde za performanse pružajući prikrivenu terenski prilagodljivu detekciju koja je ujednačena duž čitave strane perimetra. To precizira točku na lokaciji poremećaja perimetra koristeći ciljanje prostora i vremenskog odaziva za razlikovanje stvarnog upada od bezazlene smetnje uzrokovane od životinja ili čimbenika okoliša, kao što su vjetar, kiša ili snijeg.
Superioran odnos signal/šum i precizan određivanje mjesta omogućuju sustavu vrhunsku vjerojatnost otkrivanja i vrlo niski odnos greška/smetnja alarma (FAR / NAR).
MicroTrack™ II, zone detekcije se postavljaju u softveru čime se smanjuju troškovi prilagođavanja sustava specifičnim zahtjevima lokacije.
Kao dio nove generacije Intrepid ™ obitelji, MicroTrack ™ II povezuje se jednostavno s MicroPoint ™ II detekcije ograde i MicroWave330 digitalnih mikrovalnih veza, koristeći zajedničke otvorene arhitekture komunikacijskih protokola.


Produljeno jamstvo

Southwest Microwave nudi sveobuhvatno dvogodišnje produženo jamstvo na sve
proizvode bez dodatnih troškova, prilikom registracije podataka o projektu. Zajedno
sa standardnim jednogodišnjim jamstvom, ovaj novi program nudi tri godine
jamstva na Southwest Microwave opremu.


TAKEX

Jesu li sve barijere iste?

Pojašnjenje tehnologije barijera...

Izazovi i zahtjevnost vanjskog okruženja su daleko veći od onih unutarnjeg okruženja, stoga trebaju biti upotrebljeni i različiti proizvodi i tehnologije.Vanjski detektori moraju pružati osjećaj sigurnosti i uvjerenje da će uljez uvijek biti otkriven i prije nego što dobije pristup prostorijama, te da lažni alarmi budu svedeni na minimum.

Više od 50 godina TAKEX proizvodi aktivne infracrvene detektore za industrijsku, komercijalnu i kućnu uporabu. Odnedavno smo razvili patentiranu kombinaciju tehnologije kako bi se osigurala dostupnost najpouzdanijih „point-to-point“ aktivnih infracrvenih detektorskih jedinica...

Osnove aktivne infracrvene barijere su jednostavni, odašiljač emitira signal, prijemnik prepoznaje taj signal, a prekid toga signal uzrokuje da prijemnik aktivira alarm.
Stabilnost ovog signala je ključna za pouzdanost i učinkovitost sustava. U svijetu ispunjenom raznim izvorima infracrvene svjetlosti, uključujući auto svjetiljke, sigurnosne IR iluminatore i naravno sunce, to može biti otežavajuće za infracrveni prijemnik, za razlikovanje namjerno emitiranog signala i bezbroj drugih alternativnih signala. TAKEX je razvio i upotrijebio značajke koje su posebno dizajnirane za prevladavanje tih problema, pružajući nenadmašnu zaštitu.

Većina svjetlosnih izvora, uključujući infracrvene, emitiraju široki spektar svjetlosti, a ne samo vidljivu bijelu svjetlost koju vidimo. To znači da proizvođači aktivnih infracrvenih barijera moraju koristiti pulsirajući ili modulirani signal kako bi se spriječila ometanja signala iz drugih izvora svjetlosti. TAKEX je bio prva tvrtka koja je razvila i upotrijebila dvostruki modulirani signal koji se ne pojavljuje prirodno ili iz slučaja, što olakšava prijemniku eliminiranje lažnih signala te ga čini pouzdanijim.

Prije nego se primljeni signal obradi, prijemnik kroz ugrađeni filtrirajući sklop uklanja neželjene smetnje iz okoline i pročišćava signal.

Svaki TAKEX prijemnik nosi poseban kod jedinstvenog dvostrukog moduliranog signala kako bi potvrdio da je signal koji je primio u stvari pravi. PLL sklop kontinuirano prati razine signala i optimizira sustav za maksimalne performanse u promjeni uvjeta okoliša.

Većina barijera je opremljena ovom funkcijom, koja određuje razinu signala degradacije koja se može tolerirati prije nego li se alarm generira. Ono što varira između proizvođača je postotak signala toleriranja. Kod svih TAKEX barijera, signal može degradirati do preko 99% prije prijemnik nego li će odaslati alarm, što znači da je čak pri samo 1% vidljivosti pouzdanost i dalje osigurana.

Ova značajka omogućuje prijemnik da stalno pratiti i reagira na jačinu signala koje prima. Ako signal padne ispod određenog praga, prijamnik može povećati svoju osjetljivost do 300% za održavanje zaštite integriteta. Ako se signal i dalje pogoršava na konzistentnoj razini, prijemnik ima poseban izlaz koji upozorava sustav da uvjeti okoliša mogu uzrokovati da jedinica ode u alarmno stanje.

Većina TAKEX barijera je opremljena mogućnošću odabira jednog od četiri jasno definirana kanala, dozvoljavajući instalaciju mnogostrukih setova barijera jednih blizu drugih, bez opasnosti od smetnji preklapanja signala i bez troškova skupog sinhroniziranog kabliranja unutar zone štićenja.

Za svaki vanjski detektor da bi bio učinkovit i pouzdan, mora biti u stanju nositi se s raznim klimatskim uvjetima poput kiše, snijega, magle i sunca. TAKEX je uzeo u obzir sve ove utjecaje te kombiniranjem tehnologije i raznih mogućnosti prevladava takve uvjete kako bi osigurao stabilan i pouzdan proizvod koji je osmišljen kako bi funkcionirao godinama bez problema i bez troškova popravaka.


Dual Zone

Jedan od najvećih problema s korištenjem vanjskih PIR-a su aktivacije uzrokovane od strane životinja, iz tog razloga Takex je proizveo 'Dual-Zone' Pir-ove, kombinirajući horizontalni snop sa snopom usmjerenim prema dolje, od kojih oba moraju biti aktivirana istovremeno da bi došlo do aktiviranja alarma. S do 180 ˚ i 12m raspona ovi senzori su savršeni za uporabu kako u kućnoj tako i u industrijskoj primjeni.

MS-12TE
Dual-Zone sistem smanjuje lažne alarme i pruža pouzdanu vanjsku detekciju.

Dual-Zone: do 12m; 90˚
Karakteristike

• Dual-Zone senzor neosjetljiv na manje životinje
• Napredni varijabilni Multi-area sistem detekcije
• NO/NC relejni izlazi s vremenskom funkcijom
• Dan/noć osjetljivost
• Podesivi brojač pulseva i osjetljivosti
• 0.8-1.2m visina montaže

Mikrovalna tehnologija

Ne možemo se osloniti na vremenske uvjete ali se možete osloniti na rad MW serije kakvo god da je vrijeme. Bilo da je teška magla, mraz, kiša, ili snijeg, naši Mikrovalni senzori nude pouzdanu zaštitu.

Microwave/ MW-50H

MW serija (mikrovalna point-to-point) dizajnirana je kao nadopuna inteligentnoj quad seriji barijera. Dostupna u dvije frekvencije omogućava korištenje bez problema više jedinica duž perimetra. Mikrovalna tehnologija je osobito moćna u suočavanju s gustom maglom, kišom, snijegom i mrazom, nudeći savršen dodatak aktivnim barijerama.

Karakteristike

• Point-to-Point K-Band mikrovalni senzor
• Djeluje odlično u svim vremenskim uvjetima
• Automatska kontrola nivoa signala
• Podesivi vremenski odaziv
• Priključak za multimetar za podešavanje


Microwave/ MW-100H

„Point to Point“ "K" band mikrovalni senzor s dometom do 100m na otvorenom, podesiv vremenski odaziv, automatska kontrola nivoa signala, dvije dostupne frekvencije, relejni izlaz, napajanje 12-30VDC.

Karakteristike

• Point-to-Point K-Band mikrovalni senzor
• Djeluje odlično u svim vremenskim uvjetima
• Automatska kontrola nivoa signala
• Podesivi vremenski odaziv
• Priključak za multimetar za podešavanje

Dualna tehnologija

Kombiniranje inteligentnih Quad barijera i K-Band mikrovalova pruža najbolje rješenje za najzahtjevnije instalacije. Detektori su opremljeni s and/or funkcijom te na taj način pružaju mogućnost odabira načina zaštite prema potrebi.

Microwave/ COM-IN-50HFH

• Kombinacija inteligentne Quad barijere i mikrovalnog senzora
• Poboljšane performanse u teškim vremenskim uvjetima
• AND/OR funkcija


Microwave/ COM-IN-100AH

100 metarska vanjska kombinirana inteligentna dvostruko modulirana Quad fotoelektrična barijera i mikrovalni senzor, poboljšanje performanse u teškim vremenskim uvjetime, automatska kontrola nivoa signala, sklop za nadzor okoline, dvije dostupne frkvencije, zaštita tamperom, 12-30VDC.

Karakteristike

• Kombinacija inteligentne Quad barijere i mikrovalnog senzora
• Poboljšane performanse u teškim vremenskim uvjetima
• AND/OR funkcija

Tower kućišta

TAKEX aktivne infracrvene barijere mogu se montirati na stupove, zidove, ili bilo koju prikladnu strukturu. Tamo gdje nema posebne točke za montažu, ili za dodatnu sigurnost (kako bi se prikrila visina montaže i broj barijera za promatrača), dostupne su u ponudi barijere u Towers kućištima. Kao atraktivne ali čvrste za montažu na zid ili pod u izboru jednostrane ili dvostrane opcije. Standardne visine 1m, 1.5m, 2m i 3m, i u drugim veličinama dostupnima na zahtjev.
Tower kućište / TAS-100

Za dodatnu sigurnost naša linija čvrstih zidnih i podnih Tower kućišta pružaju dodatnu sigurnost prikrivanjem broja i pozicija Takex barijera od pogleda potencijalnih uljeza.


1m, jednostrano Tower kućište, 180˚

Karakteristike

• anodiziran aluminijski stup za visoku zaštitu od korozije
• antivandal otporno polikarbonatni pokrov
• tamper zaštita za antisabotažu

Tower kućište / LT-1

LT-1 vrtna svjetiljka kućište je jednostavna i diskretna, pogodna za ugradnju u bilo kojem vrtu ili sličnom okruženju. LT-1 može prihvatiti TAKEX TE i TK serije dvostrukih fotoelektričnih barijera.
Nenametljiv dizajn LT-1 znači da se prirodno uklapa u okoliš. Dodatna vrijednost ovog kućišta je ugrađena svjetiljka koja osigurava osvjetljenje tijekom noći za dodatnu sigurnost.
Tower kućište / LT-1WM

Izvrsna alternativa za odabir kada je potrebna zaštita bilo koje građevine izbliza. LT-1WM riješava česte probleme instalacije koji se susreću prilikom pokušaja montaže na zidove zgrada poput uglavljenja oko prozora i sl. LT-1WM može prihvatiti TAKEX TE i TK serije dvostrukih fotoelektričnih barijera.
Dodatna vrijednost ovog kućišta je ugrađena svjetiljka koja osigurava osvjetljenje tijekom noći za dodatnu sigurnost.

Perimetar je linija ili put koja okružuje neko područje. Samim time zaštita perimetra podrazumijeva štićenje linije-puta oko nekog područja, a shodno tome i toga područja te svega onoga što se na njemu nalazi.
Svrha zaštite perimetra je rana detekcija proboja u štićenu zonu odnosno pomicanje obrambene linije što dalje od predmeta štićenja.
Najčešće korišteni sustavi u tu svrhu su sustavi video nadzora, zatim sustavi bazirani na mikrovalnoj radarskoj tehnologiji i sustavi IR barijera.

Sustavi video nadzora u takvoj primjeni zahtijevaju dežurne čuvare i 24 satni nadzor. Međutim, ako se radi o većem broju kamera i kompleksnijim sustavima (osim ako video nadzor ima integriranu posebnu analitiku), kvalitetan nadzor postaje otežan i gotovo nemoguć.
Stoga u takvim aplikacijama svakako preporučamo integraciju video nadzora s još nekim od navedenih sustava, a u svrhu lokaliziranja i verifikacije kritičnih momenata. Integracijom sustava za radarsku detekciju ili sustava IR barijera, postiže se ciljana zaštita željenih točaka tj.područja u perimetru.

Prilikom planiranja tj.projektiranja sustava zaštite perimetra, prvenstveno treba uzeti u obzir utjecaje iz okoline kojih je vrlo mnogo. Oscilacije u temperaturi, vjetar, vegetacija, sunce, kiša, životinje i kukci samo su neki od mnogih čimbenika koji utječu na stabilan i pouzdan rad jednog takvog sustava zaštite.

Ako samo uzmemo u obzir kvantitetu čimbenika, logično je za očekivati visok postotak lažnih alarma. Lažni alarmi svakako nisu nešto što želimo, već suprotno tome nastojimo ih pod svaku cijenu izbjeći, odnosno svesti ih na minimum. Lažni alarmi stvaraju nepotrebne gubitke u novcu i vremenu, dovode do nepovjerenja kod korisnika, izazivaju iritiranost korisnika ali i susjedstva. Da i ne govorimo o efektu indiferentnosti do kojega dolazi kod ljudi nakon učestalog ponavljanja lažnih alarma. Stoga treba biti vrlo pažljiv kod odabira opreme koja će se primijeniti u štićenju perimetra.
Cijene opreme od nekoliko deseteka pa i par stotina dolara već su dobar pokazatelj da je bolje takvu opremu izbjegavati, jer je za očekivati da će instalater ali i korisnik imati puno više problema nego koristi. Dapače, to svakako mora biti vrhunska profesionalna oprema koja nije jeftina i koja dolazi iz zemalja u kojima postoje visoki standardi i norme koji garantiraju da ono što na proizvodu piše zaista i jest tako.