HDcctv / IP video nadzor

Video nadzor sa slikom visoke rezolucije više nije vezan samo uz IP video nadzor. Razvojem tehnologije i HDcctv standarda omogućen je megapikselni nadzor i u klasičnom cctv sustavu. Ovaj sustav video nadzora ima komercijalnu oznaku HDcctv i omogućuje sliku u 720p/1080p rezoluciji.

Trenutno po cijeni blizu IP video nadzora daljnjim razvojem postati će puno pristupačniji i u bliskoj budućnosti najvjerojatnije zamijeniti klasični cctv video nadzor.


JVC Alarm CentarNudi visoko kvalitetna rješenja temeljena na naprednim inovativnim rješenjima. Svojim novitetima na polju elektronike, a tako i u sustavima video nadzora postavili su temelje za mnoge današnje vrhunske proizvode te time postavili mnoge današnje standarde. Sa objavljenim MTBF (mean time before failure-prosječno vrijeme prije kvara) JVC opet dokazuje svoju pouzdanost, te je tako vaša sigurnost zagarantirana s ovim proizvodima.


Teleeye logoTeleEye grupa temeljena je 1994. godine od strane “City University of Hong Kong” kao grupa istraživača i veterana na polju tehnologija naprednog procesiranja signala prvenstveno je uključena u razvoj i dizajn inovativnih sustava video nadzora. Brzim rastom Grupa je postala dinamičan dobavljač svjetske klase. TeleEye sustavi za daljinski video nadzor često se koriste za različite aplikacije u različitim industrijama širom svijeta. Grupa ima ISO 9001:2000 certifikat kao sustav nadgledanja kvalitete. Preko 60% zaposlenih ima doktorat iz pojedinih znanosti. Proizvodi TeleEye grupe osvojili su brojne prestižne nagrade i priznanja. Imaju veliku komercijalnu vrijednost i distribuiraju se globalno kroz mrežu ovlaštenih distributera u preko 20 zemalja diljem svijeta.

JVC Professional linija sigurnosnih proizvoda

JVC Alarm Centar

Nove Super LoLux HD CMOS bazirane kamere daju sliku do pune HD rezolucije, 1920x1080 pixela.
Super LoLux HD tehnologija omogućava osjetljivost u rangu priznatih CCD modela kamera.Novi HD Superlolux senzor od JVC-a omogućava Full HD sliku u boji na samo 0.3lux!
Moguće prepoznavanje boja u vrlo mračnim scenama.


Standardna kamera


Super LoLux HD

JVC VN-H37
u 5:07 sati

Kamera
visoke-srednje klase
europskog proizvođača
u 5:07 sati

C.L.V.I. ( Clear Logic Video Intelligence )

C.L.V.I Clear Logic Video Intelligence je nova funkcija za obradu slike koja kompenzira pozadinsko osvjetljenje bolje od svih dosada viđenih sličnih funkcija za tu primjenu. Osim toga ova funkcija digitalno uklanja zamućenost slike uslijed utjecaja magle ili dima tako da slika koja je potpuno bijela postaje vrlo jasna, a objekti na njoj prepoznatljivi.
Automatski CLVI mod naglašava rubove objekata u slici i tako bitno poboljšava prikaz detalja u slučaju magle, kiše, pješčanih oluja i kod maksimalnog zuma tele-objektiva.

TK-C9510E in Action


               Opći mod (opcija bez-magle isključena)                                    Mod bez-magle (opcija bez-magle uključena)


Nova JVC 16:9 serija profesionalnih LCD monitora

Profesionalna serija namjenjena za security (16:9)
• GD-W192 19” 1366x768 (WXGA)
• GD-W232 23” 1920x1080 (FULL HD)
• LED pozadinsko osvjetljenje
• Metalno kućište
• Vrijeme odaziva 5ms,
• 3D COM Filter
• Loop funkcija
• 1000:1 contrast ratio i 250cd/m2
• MTBF : 30.000 sati
• Mogućnost profesionalne RACK montaže
• HDMI in x1, BNC in- out x2,
• RGB in x1, Audio in x2,
• PC Stereo in x 1, S-Video in-out x 1


TeleEye HDcctv

image001HD (High Definition) sustavi video nadzora postaju sve popularniji i traženiji. Korisnici žele kristalno čiste slike visoke rezolucije što se analognim sustavima ne može postići. Postavlja se pitanje kako odabrati najprikladnije rješenje. U nastavku smo saželi 5 ključnih elemenata koji TeleEye rješenja HD video nadzora izdvajaju iz mnoštva.

Specijalna kompresija videa za sigurnosne potrebe

Većina suvremenih IP-baziranih HD kamera i DVR-ova koriste H.264 tehnologiju video kompresije. Međutim H.264 video koder dizajniran je primarno za multimedijske aplikacije. Kod aplikacija video nadzora samo jedan video stream poput H.264 nije dovojan budući da korisnici žele istovremeno snimanje i transmisiju videa putem razliitih kanala ( LAN, Internet, mobilne mreže). Sa samo jednim video streamom H.264 nije dorastao takvim zadacima. Uz to H.264 nema mogućnost ispravljanja grešaka u transmisiji kao niti prilagodbu na različite probleme pri transmisiji što često razultira mnogim artefaktima ( kockicama) u video slici u slučaju sporije ili zagušene mreže.
Naprotiv, TeleEye rješenja HD koriste vlastitu tehnologiju video kompresije HD SMAC-M koji je posebno dizajniran za sigurnosne video aplikacija. Njegova multi-streaming arhitektura stvara 4 samostalna i neovisna video streama kako bi se osigurale optimalne karakteristike kod istovremenog gledanja videa u živo, snimanja i prijenosa putem različitih komunikacijakih kanala ( Lan, ADSL, mobilne mreže).
Štoviše, veličina podataka uz HD SMAC-M je 50% manja od H.264 pod istim uvjetima rezolucije, kvalitete videa i frame rate-a, što naš video čini 50% efikasnijim za pohranu i 80% efikasnijim kod korištenja mrežnih resursa. Dakle HD SMAC-M je puno učinkovitiji od H.264 baziranih rješenja.

Otpornost na hakiranje

S vremena na vrijeme nailazimo na vijesti o IP kamerama čiji je video modificiran i čak slobodno izložen na internetu. Problem je što većina IP-baziranih rješenja za nadzor koristi zajedničke tehnologije i protokole, kao što su H.264, HTTP, RTP, RTSP, itd. koji uopće nisu posebno dizajniran za sigurnosne aplikacije. Naprotiv, HD TeleEye rješenja su dizajnirana sa sigurnosnim pitanjima na umu. HD SMAC-M je naš vlastiti razvijeni postupak sažimanja videosignala kojeg je nemoguće locirati, presresti ili modificirati.
Također smo razvili i vlastiti video streaming protokol i ne koristimo RTSP , stoga je vrlo teško pronaći TeleEye pakete podataka na Internetu. Osim toga TeleEye koristi i AES 256-bitnu enkripciju za siguran proces autentifikacije i zaštitu kritičnih podatka. I zadnje, ali ne i konačno, TeleEye HD rješenja koriste i mogućnost IP filtriranja i registracijsku provjeru kako bi se još dodatno povećala sigurnost sustava.

Jednostavna instalacija

Konvencionalni IP-bazirani sustavi video nadzora zahtijevaju komplicirani setup proces za pojedine kamere i odgovarajuće postavke u DVR-u. U slučaju bilo koje pogreške u podešavanju sustav ne radi kako treba, grešku treba pronaći i otkloniti što je vremenski vrlo zahtjevan proces osobito ako postoji veliki broj kamera u sustavu.
Naprotiv, mi smo razvili vlastitu tehnologiju, nazvanu CAMLOCK, da bi se omogućila jednostavna instalacija kompletnog sustava. TeleEye GX HD video snimači dolaze s posebnim RJ-45 priključkom za svaku pojedinu HD kameru. Kada se priključi bilo koja TeleEye MX HD kamera , GX video snimač automatski će konfigurirati mrežne postavke za svaku kameru, odmah prikazati video u živo i započeti snimanje – i sve to u roku od 5-10 sekundi.
S druge strane, takva mrežna arhitektura GX poslužitelja i HD kamera odvaja video sustav od ostatka mreže, ne zagušuje je, a za rad sa svim kamerama trebamo samo jednu IP adresu.

End-to-end rješenje

Pružamo potpuno end-to-end rješenje za HD video nadzor koji se sastoji od sveobuhvatnog niza HD IP kamera, GX video snimača i sofisticiranig video-upravljačkog softvera za razne primjene. Budući da su svi ti dijelovi dizajnirani, razvijeni i proizvedeni kod nas možemo osigurati optimiziranu izvedbu, besprijekornu kompatibilnost i efikasnu podršku. Time korisnik ne upada u zamku da u slučaju lošeg rada sustava bude manipuliran i upućivan od proizvođača kamere na proizvođača softvera i slično. Našim pristupom mi garantiramo za potpuno funkcioniranje kompletnog sustava ( kamere, snimači, softver).

Priznanja

image002TeleEye HD rješenja video nadzora dobila su mnoga priznanja na tržištu. Jedna od naših HD IP kamera, MX763-HD izabrana je kao finalista natjecanja na Secutech Tajvan 2011 te IFSEC 2012 u Velikoj Britaniji. HD TeleEye rješenja primijenjena su na brojnim projektima i različitim industrijama još od njihovog uvođenja 2011.

TeleEye HDcctv kamere

TeleEye HD kamere pružaju iznimno visoku kvalitetu rezolucije videa. Uz ugrađeni vlastiti TeleEye HD SMAC-M video-koder, kamere generiraju 4 neovisna i istovremena video streama i omogućuju istovremeno HD video snimanje i brz prijenos videa na LAN, broadband i mobilnim mrežama. HD SMAC-M je 50% učinkovitiji nego H.264. što znači brži prijenos videa IP mrežema i dvostruko manje zauzeće diskovnog prostora potrebnog za snimanje TeleEye MX HD kamere također su dizajnirane vodeći računa o sigurnosnim prijetnjama u suvremenome svijetu. Korištenjem vlastite tehnologije video kompresije HD SMAC-M multi-stream video koder, onemogućava trećoj osobi dekodiranje podatke i ilegalno rekonstruiranje videa. Čak i ako hakeri za hvatanje paketa podataka koriste tzv. snifere paketa podataka, ne mogu umetnuti lažni stream i imitirati kamere. Osim toga, postupak provjere autentičnosti je zaštićen AES 256-bitnim šifriranjem što onemogućava „krekiranje“ lozinke od strane hakera.

image003
TeleEye MX851-HD
IR HD kamera za vanjsku montažu. TeleEye MX851-HD je IR kamera visoke definicije sa HD SMAC-M tehnologijom kompresije. Uz raznovrstan software za upravljanjem videom TeleEye MX851-HD nudi sveobuhvatna rješenja IP i mobilnog video nadzora.

image004
TeleEye MX820-HD
Vandal otporna fiksna HD kamera za vanjsku montažu u sve tri osi. Uz ugrađenu HD SMAC_M tehnologiju, IP66 i vandal otpornaTeleEye MX820-HD kamera dolazi sa fiksnim megapikselnim HD objektivom od 3,6 mm. Osjetljivost kamere je samo 0,5 lux.Uz svestrani prateći software za snimanje i upravljenje videom kamera nudi sveobuhvatno rješenje video nadzora u HD kvaliteti osobito za vanjske (“outdoor”) aplikacije.

image005
TeleEye MX833-HD
Vandal otporna HD kamera za vanjsku montažu u sve tri osi, sa varifokalnom optikom i integriranim IR svjetlom TeleEye MX833-HD je profesionalna IR vodootporna HD kamera pogonjena HD SMAC-M tehnologijom kodiranja.Dizajnirana za rad danju i noću, sa IR CUT filterom, megapikselnom varifokalnom HD optikom, specijalnim IR diodama, visokom osjetljivošću, montažom u sve tri osi, napajanjem preko etherneta MX8333-HD prikladna je za korištenje u svim aplikacijama video nadzora.

image006
TeleEye MX 873 HD
HD kamera za vanjsku montažu sa varifokalnom optikom i integriranim IR svjetlom TeleEye MX873-HD je profesionalna IR vodootporna IP kamera pogonjena HD SMAC-M tehnologijom kodiranja. Dizajnirana za rad danju i noću, sa IR CUT filterom, megapikselnom varifokalnom autoiris HD optikom (2.7-9mm), visokom osjetljivošću, MX873-HD prikladna je za korištenje u svim aplikacijama video nadzora.

image007
TeleEye MX763-HD
Dan i noć HD box kamera iznimno visoke osjetljivosti TeleEye MX763-HD je dan/noć box kamera visoke osjetljivosti koja pruža iznimno dobru sliku i pod uvjetima slabog svjetla.Koristi najnoviji Sony IMX035 senzor.
(pdf brošure MX, MX851)

Uređaji za snimanje HD videa

image008
TeleEye GX serija predstavlja 4 -, 9 – i 16 – kanalne video servere koji su posebno dizajnirani za snimanje videa sa HD kamera (TeleEye MX serija). Svi GX snimači snimaju HD video u realnom vremenu do maksimalne brzina od 400fps na 720p (1280×720) razlučivosti.
Uz ugrađeni HD SMAC-M Multi-stream video koder, snimanje, lokalno prikazivanje i mrežni rad su neovisni i optimizirani te ne utječe jednan na drugog. Osim toga svi GX serveri daju i optimizirane video streamove za prijenos HD videa na LAN, internet i mobilnim mrežama.
(pdf brošura GX)

image009

Plug & Play Dizajn

TeleEye GX je jednostavan za instalaciju i podešavanje zahvaljujući patentiranoj CAMLOCK tehnologiji. Nakon automatske detekcije i konfiguracije priključenih kamera sustav je odmah spreman za prikaz i snimanje video sa svih kamera. Takav dizajn ne zahtjeva znanje za IP podešenja individualnih kamera, jer CAMLOCK sve odradi sam za desetak sekundi. Budući da CAMLOCK razdvaja video mrežu iz mreže za prijenos podataka, neovlašten pristupa svim instaliranim kamera lako se može izbjeći.

Sigurna mrežna arhitektura

Odvajanjem video od podatkovne mreže povećavaju se i stabilnost i performanse obiju mreža budući da prijenos videa mrežom i snimanje ne utječu na promet podatkovnom mrežom i obrnuto.

image010

Mobilni Video Nadzor

image011TeleEye GX podržava mobilni video nadzor koristeći TeleEye iView mobilne aplikacije. TeleEye iView ili iView HD su aplikacije video nadzora za iPhone, iPad, Android i ostale pametne telefone (smartphones).
(pdf katalog 2012)

 

HDcctv sustav

Uspoređujući HDcctv sustav video nadzora sa IP video nadzorom dolazimo do nekoliko prednosti novog sustava. Najveća prednost odnosi se na jednostavnost ugradnje i podešavanja koja je ostala na razini klasičnog sustava video nadzora te može koristiti postojeći sustav ožičenja (koaksijalni kabel). Maksimalna dužina koaksijalnog kabela je 100m koja se može produžiti sa HDcctv repeater-om.

S obzirom na veliki broj instaliranih klasičnih sustava video nadzora ovo uvelike olakšava prijelaz tim korisnicima na sliku visoke rezolucije (HD).
Sve što trebaju zamijeniti je DVR i kamera. Nije potrebno postavljanje računalne mreže, konfiguracija računala ili mrežnih snimača, nabavka skupe
mrežne opreme te zbog toga instalateri ne moraju imati nikakva znanja o računalnim mrežama i IP tehnologijama.

Sama slika sa HDcctv kamere šalje se prema snimaču kroz HD-SDI sučelje u digitalnom nekomprimiranom obliku.
Ovakav prijenos omogućuje čistu sliku bez smetnji i gubljenja kvalitete koja se pojavljuje kod IP kamera zbog kompresije, a slika do snimača dolazi bez kašnjenja što kod IP tehnologije nije slučaj zbog paketa kojima se prenosi
slika sa IP kamere.

Prilagođenost HDcctv standarda HD rezolucijama (720p/1080p, 16:9 format) omogućava jednostavno spajanje snimača na HD LCD ili plazma televizore putem HDMI sučelja.

Trenutno rezolucije veće od 1080p nisu podržane u HDcctv standardu i one se još uvijek mogu dobiti isključivo koristeći IP video nadzor, no daljnjim razvojem HDcctv standarda planirano je uvođenje rezolucija većih od 1080p
te je također u planu razvoj PoC (Power Over Cable) standarda kojim će biti omogućeno napajanje kamera putem koaksijalnog kabela (slično kao PoE u IP tehnologiji).


Klasični CCTV, IP video i HDcctv - tri tehnologije video nadzora

Instalirati sustav video nadzora danas više ne znači samo definirati pravu kameru, leću i DVR već i odabrati pravu tehnologiju koja će zadovoljiti potrebe vaših klijenata, kako danas tako i u budućnosti. Posljednja stvar koju želimo učiniti je ponuditi svome klijentu tehnologiju koja će zastarjeti već za dvije godine, ali opet treba pažljivo procijeniti njegove stvarne potrebe i mogućnosti. Danas na našem tržištu dominiraju sustavi klasičnog CCTV video nadzora, ali sve je više IP sustava, a tu je i nova HDcctv tehnologija kao i hibridne kombinacije analognog CCTV sa IP-em ili HDcctv-em.

Kako zaista izabrati pravo rješenje?

Zapitajte se ova pitanja:

• Koliko dugo ćete ostati u objektu koji želite zaštititi?
Ako je kratkoročno (do tri godine) i nema posebnih zahtjeva tada će klasično CCTV rješenje sigurno biti dovoljno dobro, a cjenovno najprihvatljivije. No, ako je to tri godine ili više vrlo vjerojatno ćete morati ponuditi neko od novih IP video rješenja ili najnoviji HDcctv
• Kakva je postojeća ICT infrastruktra investitora i dali postoji osoba koja održava mrežu (system admin) ?
• Kakvi su zahtjevi na sustav video nadzora (standardni, povećani, specijalni) i kakva su dosadašnja iskustva sa video nadzorom te postoji li možda već instalacija starog sustava i u kakvom je stanju ?
• Ukoliko se Vaše poslovanje širi sigurno će doći do potrebe umrežavanja više lokacija, pa je i to preduvjet pri odabiru
• Koliki je budžet predviđen za rješenje sustava video nadzora ?

Međutim, na kraju se sve opet svodi na kvalitetu slike koju želite dobiti. Klasični CCTV je došao do gornje granice koju PAL standard dopušta, pa svatko tko želi više treba megapikselne kamere. U zadnje vrijeme u CCTV industriji se vode polemike o tome hoće li novi HDcctv istisnuti mrežne megapikselne IP kamere. Naime, zbog jednostavnosti instalacije i činjenice da još uvijek preko 80% tržišta koristi analogne kamere HDcctv je ozbiljna alternativa IP video nadzoru.

Kako HDcctv radi?

Za razliku od IP video kamera, HDcctv je point-to-point sustav koji za prijenos video i audio signala te kontrolnih podataka koristi koaksijalni kabel kao i klasični CCTV, dok je kod IP video nadzora potrebna mrežna infrastruktura (aktivna mreža) i UTP kabel kategorije 5e ili 6 (pasivna mreža). To znači da je video signal poslan izravno iz HDcctv kamere u HDcctv snimač bez posebne kompresije ili paketnog prijenosa, enkodera ili mreže. Kamera može biti priključena na bilo koji HDcctv kompatibilni uređaj koji prima signal i prikazuje video sliku bez kašnjenja i bez ikakvog dodatnog konfiguriranja sustava. HDcctv kamera isporučuje sliku u SMTPE 292M formatu koja se temelji na HD TV-u koji je još 2009. godine usvojen kao novi standard na konzumnom tržištu. Koristeći ovaj format HDcctv je u mogućnosti isporučiti oko 2,1 megapiksela na 1080p i 1,3 megapiksela na 720p.

Prednosti HDcctv-a

1. Prva prednost je sigurno jednostavnost instalacije koja ne zahtjeva dodatnu obuku instalatera ili IT umrežavanje da bi sustav radio. Elementi sustava su standardizirani, nemaju IP adrese niti se posebno konfiguriraju. Jednostavno se spoje i sustav radi (kao klasični CCTV).
2. HDcctv može iskoristiti postojeću instalaciju na objektu ukoliko već postoji klasični video sustav što predstavlja značajnu uštedu za klijenta te omogućuje da se tako ušteđena sredstva ulože u novu HDcctv opremu.
3. Zbog činjenice da video signal putuje bez kompresije HDcctv pruža megapikselnu kvalitetu videa bez potrebe za velikom propusnošću IT mreže, nema gubitaka paketa“ ili potrebe za smanjenjem rezolucije zbog boljeg prijenosa. Signal teče glatko i bez kašnjenja a slika je prirodna.
4. Nema potrebe za održavanjem aktivne mreže i značajno je manja potreba održavanja HDcctv videa nego IP videa

Koja su ograničenja HDcctv u odnosu na IP?

1. HDcctv je ograničen rezolucijom slike na 2,1MP odnosno 1920x1080 piksela (1080p fullHD). Kod IP kamera rezolucije mogu biti znatno veće (3, 5, 10MP, pa i više) te zbog toga imaju veću primjenu u high-end aplikacijama.
2. Mogućnosti integracije IP video nadzora sa drugim IP sustavima daleko su veće kao i razne analitičke funkcije koje nude IP mrežni softveri za daljinski nadzor, umrežavanje i pohranu video zapisa, pa ukoliko je to glavni zahtjev aplikacije tada je IP video, premda skuplji, bolji izbor.
3. Manja fleksibilnost u instalaciji jer je HDcctv point to point sustav i svaka komponenta sustava treba biti spojena direktno na HD DVR.

Današnje potrebe i očekivanja korisnika sustava video nadzora stalno rastu. IP video i HDcctv nameću se kao novi standardi u video industriji koji sigurno nalaze svoju primjenu, a u našoj ponudi ćete pronaći i zanimljiva rješenja koja kombiniraju prednosti IP video i HDcctv sa klasičnim CCTV-jem u praktična i ekonomična hibridna rješenja prilagođena našem tržištu.