IP video nadzor

IP video nadzor Alarm CentarIP sustavi videonadzora u odnosu na klasične analogne sustave ili HDcctv sustave dakako imaju svoje prednosti. Da li će u nekom slučaju za korisnika biti bolji IP sustav ovisi o mnogo faktora, željama i mogućnostima korisnika kao i o procjenama onoga tko projektira videonadzorni sustav.

Neke studije pokazuju da se IP sustavi isplate tek nakon određenog broja upotrebljenih kamera. Jednu takvu studiju mežete pogledati i ovdje.
IP sustavi nude mogućnost upotrebe tzv. Megapixelnih kamera npr.od 2, 5, 8 i više megapixela što sliku čini daleko razlučivijom, odnosno sa slike dobivene takvim kamerama moguće je izvući mnogo sitnije detalje te pritom zadržati jasnu vidljivost i oštrinu.

Slijedeća velika prednost je u softverskom dijelu. IP kamere uz sinergiju tzv.inteligentnih softvera s ugrađenom analitikom omogućuju mnoge dodatne funkcije koje klasični sustavi ne nude.
Prednosti kod IP sustava ima mnogo ali treba uzeti u obzir da su cijene kod ovih sustava daleko veće nego kod konvencionalnih. Stoga treba biti oprezan kod odabira ovakve opreme i voditi računa o potrebnom vremenu povrata investicije kako bi to zaista bio ispravan odabir za Vas.

indigovision Alarm CentarIndigovision je osnovan 1994 u Edinburgh-u u Škotskoj te se do danas etablirao kao vodeći proizvođač IP baziranih sustava za prijenos, nadzor i pohranu videa putem mreže, a sve za potrebe tržišta videonadzora.

IndigoVision je vodeći proizvođač end-to-end IP video sigurnosnih rješenja. Kada je zadaća ozbiljna i doista važna, ljudi nas odabiru zbog stabilnosti našeg rješenja koje je potpomognuto jakom podrškom. Prisutnošću na preko 20-ak tržišnih sektora, služimo krajnjim korisnicima da poboljšaju svoje operativne učinkovitosti, povećanju javne sigurnosti i omogućujemo pravodobno hitne intervencije.

Sve savršeno funkcionira…

To je zato što mi radimo i hardver i softver.

End-to-end pristup će Vam pružiti kompletna rješenja. IndigoVision je Vaše jedinstveno mjesto odgovornosti, tako da možete imati potpuno povjerenje da će Vaš projekt teći glatko, uz optimalne performanse i stabilnost.
End-to-end tehnologija Vam donosi najnovije propozicije i uvjete, kao što su naše jamstvo da se nikad ne ispusti okvir ugovorenog i naš jedinstveni distribuirani "server-less" sustav bez ijedne točke kvara. Mi isto tako osiguravamo obuku, akreditacije i podršku kao dio našeg one-stop-shopa.

Otvoreni sustav - naš softver ima funkcija upravljanja tj. integrira se s popularnim proizvođačima kontrole pristupa i drugim sigurnosnim sustavima, što Vam daje veliku fleksibilnost i izbor. Također Vam možemo omogućiti da koristite bilo koji treći sustav za pohranu koju želite, a naš ONVIF softver za upravljanje omogućuje Vam izabrati ponudu iz širokog spektra kamera na tržištu. To vam omogućava ONVIF, najveći otvoreni sustav na tržištu, uz slobodu odabira gotovo bilo koje kamere, sustava kontrole pristupa ili drugih sigurnosnih sustava.

Najbolje od oba svijeta - "Naši ONVIF softveri označavaju vrhunac našeg rada, da postane ono što je vjerojatno najveći otvoreni IP sustav sigurnosti u svijetu. To daje našim klijentima najbolje od oba svijeta oni se jednostavno instaliraju i koriste. Tako da ukoliko se odlučite za nas, očekujte najbolje od našeg end-to-end rješenja, zajedno sa slobodom izbora koji dolazi iz otvorenog sustava. "Oliver Vellacott, IndigoVision CEO".


Prisutnost na lokalnoj i globalnoj razini


Uz prodaju i pomoćno osoblje u 24 zemalja, partneri smo s oko 300 obučenih integratora sustava za pružanje lokalne instalacije i usluga krajnjim korisnicima u čak 84 zemlje.
Pružamo podršku u šest regionalnih centara, u New Jersey-u, Sao Paulo-u, Singaporeu, Dubaiu, Londonu i Edinburghu. Kroz centre za obuku, demo paketima i lokalnim sustavima. Sve funkcionira putem globalne prisutnosti, potpomognuto brzinom i učinkovitošću.


Preuzmi IndigoVision .pdf


 

Napredni IP sustavi video nadzora - IndigoVision

Kako svjetsko tržište IP video nadzora posljednjih godina ubrzano raste, očekuje se da će se u skoroj budućnosti inteligentni sigurnosni sustavi temeljiti na IP mrežnoj tehnologiji sa naprednim analitičkim i integracijskim sposobnostima te zauzimati sve veću ulogu u zaštiti objekta.


Kakav IP sustav odabrati?

Danas na tržištu IP kamera vlada pravo šarenilo, ponuda počinje od jeftinih kineskih modela, pa sve do multi mega-pikselnih kamera. Neovisno od razvoja i proizvodnje samih kamera, razvijaju se i razne aplikacije za snimanje, upravljanje i analitiku IP video sustava, međutim kako bi te aplikacije opravdale svoje komercijalno postojanje, proizvođači moraju osigurati kompatibilnost sa što većim brojem kamera dostupnim na tržištu, a nerijetko je riječ i o stotinu modela. Ne treba posebno naglasiti kolika je razina optimiziranosti takvog softvera sa pojedinim modelima kamera. Nameće se, kako je jedini način da se maksimalno iskoriste sve napredne mogućnosti koje IP video sustavi nude, korištenje jedinstvenog integriranog sustava od jednog proizvođača. Prepoznavši takvu potrebu, IndigoVision kao jedan od predvodnika u ovom području, još od 1994 godine razvija hardverski napredne IP kamere i video transmitere, mrežne video snimače (NVR) i vlastitu softversku platformu za upravljanje sustavom. Kao rezultat takvog cjelovitog, hardverski i softverski optimiziranog pristupa, IndigoVision sustavi mogu se pohvaliti, nedostižnom kompresijom, što rezultira znatno manjim zahtjevima za bandwidthom i diskovnim prostorom od bilo kojeg drugog sustava.

Ova prednost naročito dolazi do punog izražaja, kada je riječ o velikim sustavima, koji nerijetko znaju brojati i više stotina kamera, kada sustav IP video nadzora morate integrirati sa postojećom korporativnom mrežom ili kada postoji potreba prenositi video signal sa izdojenih i dislociranih lokacija.

IndigoVision kamere i transmiteri

IndigoVision nudi široku ponudu IP kamera za svaku primjenu, od standardnih fiksnih i kupolastih (dome) kamera, preko PTZ kamera sa izuzetnim karakteristikama, sve do najnovije serije HD “High Definition“ kamera sa mega-pixelnom rezolucijom. Pored toga koriste se IP video serveri, koji video signal bilo koje analogne kamere pretvore u digitalni IP video stream, koristeći istu naprednu H.264 kompresiju kao i IP kamere. Dostupni su u varijantama za jednu kameru, te u modularnim rack kućištima za 4 ili 10 kamera. Na ovaj način olakšan je prijelaz sa postojećeg analognog sustava na IP sustav video nadzora, bez nepotrebnih troškova, zamjene postojećih kamera.


Mrežni NVR snimači

U usporedbi i sa najmodernijim digitalnim video snimačima (DVR), koji se danas primjenjuju u svrhu snimanja analognih sustava video nadzora, mrežni video snimači, tzv. NVR (Network Video Recorder) imaju mnogobrojne prednosti. Iako sam naziv tzv. DVR snimača daje naslutiti kako je također riječ o digitalnom video nadzoru, zapravo se radi o analognom prijenosu video signala između kamere i snimača u kojemu se “digitalno“ odnosi isključivo na proces digitalizacije analognog video signala kamere u svrhu pohranjivanja na hard disk ili neki drugi digitalni medij.

Kod instalacije takvog sustava potrebno je isti smjestiti što više centralno na objektu, te ako je riječ o velikom sustavu sa više snimača potrebno je uspostaviti matricu kojom se upravlja primjerice iz neke kontrolne prostorije. Bilo kakve promjene, proširenja sustava, preseljenje pa i samo pojedinih kamera, kod analognih sustava predstavlja ozbiljan problem, često povezan sa velikim dodatnim troškovima.

Glavna razlika između NVR-a, odnosno mrežnog snimača, leži u tome što zapravo sama IP kamera vrši kompresiju video signala i prijenosi isti putem računalne mreže, dok se sam snimač može praktično nalaziti bilo gdje na mreži, pa čak i potpuno dislocirano na nekoj drugoj lokaciji. To pruža veliku fleksibilnost kod konfiguracije sustava i ujedno nudi iznimno veliku pouzdanost i sigurnost. Tako je primjerice moguće osigurati neprekidnost snimanja i funkcioniranja sustava video nadzora uz primjenu rezervnog, tzv. back-up snimača, koji u slučaju ispada osnovnog snimača automatski preuzme njegovu funkciju.

Takav rezervni snimač iz sigurnosnih se razloga može nalaziti i na sasvim drugoj lokaciji unutar samog objekta ili dislocirano primjerice u nekoj drugoj podružnici. Kao novi trend u industriji IP video nadzora nude se i usluge profesionalnog snimanja na dislocirane servere koji se nalaze u zaštićenim prostorima tvrtke koja nudi uslugu, sa potrebnom infrastrukturom koja pruža najviši stupanj neprekidnosti snimanja i sigurnosti podataka i opreme.

Osim što u osnovi IP sustavi mogu snimati svaku kameru u realnom vremenu pri najvišoj rezoluciji (do HD rezolucije sa 25 slika u sekundi) neovisno o broju kamera, što je također jedno od ograničenja analognih sustava, uz to pružaju i znatno veću fleksibilnost, posebice IndigoVision u tom pogledu nudi jedinstvenu mogućnost prilagodbe i optimizacije performansi sustava i troškova. Tako se licence za snimanje svake IP kamere ili video servera naplaćuju prema potrebnoj rezoluciji i brzini snimanja (slika u sekundi). Ovisno o potrebama i situacijama na objektu, koje mogu biti podložne promjenama, moguće je uz nadoplatu, bez hardverskog zahvata svaku IP kameru ili video server ciljano nadograditi na veću rezoluciju ili brzinu prijenosa. Sam NVR nema restrikcija po broju kamera koje može snimati istovremeno, jedina su ograničenja hardverske mogućnosti u ovisnosti o broju kamera, njihovoj odabranoj rezoluciji i brzini snimanja. Kako je upravo nedostižna kompresija jedna od istaknutih prednosti IndigoVision sustava, kao primjer iz prakse mogu se navesti Windows bazirani NVR serveri koji uspješno snimaju i više stotina kamera istovremeno.