Oprema za videonadzor

Slika VN opreme Alarm CentarKvaliteta slike video nadzora, uporabljivost dobivenih snimki, dugotrajnost i vijek trajanja sustava video nadzora uvelike ovise o dodatnoj opremi koja se upotrijebi. Objektivi, kućišta kamera, dodatni IR reflektori vrlo su važni dijelovi sustava video nadzora bez obzira što oni ne predsatvljaju aktivnu opremu. Tako primjerice ako koristimo pogešan objektiv slika se u prvi tren može činiti izvrsnom ali u težim uvjetima smanjene osvijetljenosti može biti vrlo zamućena.

Ako štedimo na kućištima i koristimo loša i neprovjerena kućišta ili ako ne obratimo pozornost na IP koeficijent, životni vijek kamera može biti drastično skraćen. Također da bi se dobila kvalitetna i jasna slika u noćnim uvijetima potrebno je osigurati kvalitetnu i dostatnu rasvjetu.

Bez obzira koliko kamera bila kvalitetna i skupa, bez svijetla nema niti dobre slike. U tu svrhu koristimo IR reflektore koji opet moraju biti odgovarajućeg spektra valne duljine, snage i kuta raspršivanja svjetla.

Zato smo za Vas odabrali renomirane proizvođače ovakve opreme jer ne želimo stvari prepustiti slučaju i dovesti u pitanje rad daleko vrijednije opreme.

IR REFLEKTORI za noćno snimanje i nadzor

IR LED ALARM CENTARSnimanje u mraku (IR LED)
Za snimanje u potpunom mraku koristimo IR LED
(Infra Red Light Emitting Diode) diode koje emitiraju IR svjetlo. Ovakvo osvjetljenje je nevidljivo ljudskom oku, ali je većina kamera osjetljiva na njega. Najčešće se koriste bijele IR LED diode, a sve više su u upotrebi i crne IR LED diode koje daju do četiri puta više svjetla.Osim IR osvjetljenja ugrađenog u kamerama mogu se dodatno postaviti i IR reflektori. Njima se osvjetljava prostor do kojeg ne dopire osvjetljenje sa IR kamera. IR reflektori mogu se koristiti u kombinaciji sa kamerama koje imaju pomični IR filtar (ICR dan/noć kamere) i sa elektronskim dan/noć kamerama.

raytec Alarm CentarLettice LED – treća generacija LED dioda
nude veću jasnoću slike i veće ujednačenosti snopa svjetlosti međutim jedna od sigurno najvećih prednosti ovih dioda je znatno dulji vijek trajanja od čak 50.000 radnih sati (cca.5 godina) uz samo 5% smanjenja intenziteta infra crvenog svjetlosnog spektra.
Dosadašnje IR LED diode ( 1. i 2.generacije) postizale su vijek trajanja između 10.000 i 20.000 radnih sati tj.otprilike jednu do dvije godine rada.
LED diode treće generacije zadržale su kao i prethodne istu valnu duljinu IR spektra – 850nm.


Česta pitanja


Kućišta za kamere

slika kućište +IR Alarm CentarIP zaštita
Internal protection ili IP stupanj zaštite u elektrotehnici predstavlja kod odnosno razinu zaštite od slučajnog ili namjernog kontakta (ljudskim tijelom ili drugim predmetom) i razinu zaštite od kontakta s vodom.

IP XY
X prva znamenka:
Predstavlja stupanj zaštite uređaja od kontakta osobe ili drugih stranih tijela i prašine.
Y druga znamenka:
Predstavlja stupanj zaštite uređaja od utjecaja vode.

1.znamenka Zaštita Objašnjenje
0 Bez zaštite
1 Zaštita od prodora većeg stranog tijela Zaštita osoba od slučajnog kontakta s aktivnim ili pokretnim unutarnjim elementima (npr. kontakt rukom). Zaštita uređaja od kontakta sa stranim tijelom većim od O50 mm.
2 Zaštita od prodora stranog tijela - srednje veličine Zaštita osoba od kontakta prstom s aktivnim ili pokretnim unutarnjim elementima. Zaštita uređaja od kontakta sa stranim tijelom većim od O12 mm.
3 Zaštita od prodora manjeg stranog tijela Zaštita osoba od kontakta s aktivnim ili pokretnim unutarnjim elementima alatima, žicama ili sličnim predmetima tanjim od O2,5 mm. Zaštita uređaja od kontakta sa stranim tijelom većim od O2,5 mm.
4 Zaštita od prodora zrnastog stranog tijela Zaštita osoba od kontakta s aktivnim ili pokretnim unutarnjim elementima alatima, žicama ili sličnim predmetima tanjim od O1 mm. Zaštita uređaja od kontakta sa stranim tijelom većim od O1 mm.
5 Djelomična zaštita od prodora prašine Potpuna zaštita osoba od kontakta s elementima pod naponom ili pokretnim unutarnjim elementima. Zaštita uređaja od štetnih naslaga prašine. Zaštita ulaska prašine nije potpuna no dovoljna kako prašina ne bi oštetila uređaj.
6 Potpuna zaštita od prodora prašine Potpuna zaštita osoba od kontakta s elementima pod naponom ili pokretnim unutarnjim elementima. Potpuna zaštita uređaja od prodora prašine.

 

2.znamenka Zaštita Objašnjenje
0 Bez zaštite
1 Zaštita od okomitog kapanja vode Okomito kapanje vode ne šteti uređaju.
2 Zaštita od kapanja vode pod kutom od 15° Kapanje vode pod kutem od 15° ne šteti uređaju.
3 Zaštita od prskanja vodom Prskanje vodom pod bilo kojim kutem do 60° ne šteti uređaju.
4 Zaštita od kapanje vode pod bilo kojim kutem Kapanje vode pod bilo kojim kutem ne šteti uređaju.
5 Zaštita od mlaza vode Mlaz vode usmjere prema uređaju pod bilo kojim kutem ne šteti uređaju.
6 Zaštita pri djelomičnom uranjanju u vodu Djelomično uranjanje uređaja u vodu ne šteti uređaju.
7 Zaštita pri potpunom uranjanju u vodu Potpuna zaštita u slučaju uranjanja uređaja u vodu na dubinu 15 mm do 1000 mm, uz unaprijed definirane uvjete.
8 Zaštita pri dubokom uranjanju u vodu Potpuna zaštita u slučaju ekstremno dubokog uranjanja uređaja u vodu.

Dan/noć objektivi

Tamron objektivi Alarm CentarDanas na tržištu postoji velika potreba za visokokvalitetnim kompaktnim objektivima za neprekidni nadzor parkirališta, tvornica i ulica. Na lokacijama kao što su zračne luke, pristaništa brodova i granični prijelazi traže se promjenjive žarišne duljine sa mogućnošću velikog zumiranja. U noćnim uvjetima dan/noć kamere rade u infracrvenom području te se korištenjem običnih objektiva dobiva mutna, nefokusirana slika. Korištenjem posebnih optičkih stakala i naprednom tehnologijom dizajniranja dan/noć objektivi zadržavaju oštru i jasnu sliku pri svim žarišnim duljinama u dnevnim i noćnim uvjetima. (staviti tamron sliku)

Varifocal objektivi - objektivi s promjenjivom žarišnom duljinom su veoma praktični i korisni, jer je prije instalacije teško odrediti fiksnu žarišnu duljinu
objektiva. S varifocalnim objektivima možete odabrati i ne-standardne žarišne duljine, a isto tako možete naknadno izvršiti fino podešavanje vidnog polja kamere.

Iris je podesiva blenda smještena u cijevi objektiva i određuje količinu svjetlosti koja prolazi kroz objektiv do senzora kamere. Ako je osvjetljenje slabo, iris treba otvoriti, a ako je objekt jako osvjetljen iris treba zatvoriti u skladu s osjetljivošću senzora kamere. Iris se može podešavati ručno okretanjem prstena na objektivu ili može biti automatski, te motori sami otvaraju i zatvaraju iris s obzirom na video signal.

Prilikom odabira objektiva s ručnim ili automatskim irisom treba znati da li će se objektiv koristiti u aplikaciji s promjenjivim uvjetima osvjetljenja ili će osvjetljenje biti konstantno. Treba poznavati i vrstu kamere jer postoje kamere s ugrađenim podešavanjem ovisno o razini svjetla (autoshutter) tako da objektiv s automatskim iris-om možda nije ni potreban.
Podešavanje auto shutterom kamere nije glatko kao kod objektiva s automatskim irisom tako da u slučajevima sa velikim i brzim promjenama osvjetljenja obično je i dalje potreban objektiv s auto irisom.

Objektivi s auto irisom mogu biti “video” i “drive” tipa.
Video tip ima ugrađene motore i kontroler koji na osnovu video signala iz kamere određuje koliko se iris mora otvoriti ili zatvoriti. Drive tip ima samo motore dok je kontroler u kameri koja direktno šalje signale na motore auto irisa. Video signal za upravljanje auto irisom obično je određen sa srednjom vrijednosti osvjetljenja objekta, ali postoji i mogućnost da je video signal određen maksimalnim osvjetljenjem neke točke (pik) što se koristi u slučajevima kada je osvjetljenje vidnog polja jednolično, ali su neke točke izrazito osvjetljene kao npr. svjetla automobila.

Focus određuje oštrinu slike. Postoje objektivi s fiksnim fokusom i oni s prstenom za podešavanje fokusa. Ako je fokus fiksan moguće je fokusirati samo objekte dalje od neke udaljenosti, dok se s podesivim fokusom mogu fokusirati objekti na različitim udaljenostima. Dubina polja je veličina područja ispred i iza objekta koje će biti fokusirano.